Kanker: helm met elektrisch veld biedt nieuwe bestrijdingsmogelijkheid voor hersentumoren

Kanker: helm met elektrisch veld biedt nieuwe bestrijdingsmogelijkheid voor hersentumoren

Vierde manier om hersenkanker te bestrijden

Dokters die hersentumoren of -kanker willen bestrijden, hebben niet zo veel mogelijkheden tot hun beschikking. Operationeel verwijderen van de tumoren is een vaak toegepaste bestrijding. Daarnaast hebben we nog bestraling en het proberen te doen verdwijnen van de tumoren via geneesmiddelen, maar dan hebben we het ook wel gehad.

Er is echter een nieuwe veelbelovende manier op komst om hersentumoren te bestrijden en dat is via een combinatie van elektroden die sterk gelijken op een soort helm. In de helm wordt de kanker bestreden binnen een elektrisch veld, waardoor de groei van de kanker wordt beperkt. Daardoor wordt het voor de kanker moeilijker om zich te verspreiden. Uitzaaiing wordt op deze manier voorkomen. Bij kankerspecialisten wordt deze vorm van bestrijding vooral gebruikt voor moeilijk te bestrijden kankers.

De helm, aangedreven door een batterij met een gewicht van 3 kilo, is op de eerste plaats bedoeld voor de bestrijding van glioblastomas, de kwaadaardige vorm van hersenkanker die onder andere de dood van de Amerikaanse senator Senator Ted Kennedy in augustus 2009 veroorzaakte. Bij gebruik van de helm bedroegen de overlevingskansen van de patiënten met een agressieve vorm van hersenkanker 7,80 maanden, tegenover gemiddeld 6,10 maanden bij patiënten die chemotherapie kregen of die werden behandeld met het medicijn Avastin van Roche.

Philip Gutin, professor neurosurgerie aan het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York en auteur van een studie over de nieuwe manier van kankerbehandeling, is van mening dat de behandeling zo afwijkend is tegenover andere vormen van kankerbestrijding dat het moeite zal kosten om patiënten en dokters te overtuigen van het nut er van. Anderzijds blijkt uit de meest recent beschikbare data dat de behandeling wel degelijk effectief is. Gutin verwacht dat in de toekomst de patiënten gaan vragen naar de nieuwe vorm van behandeling.

Het elektrische veld dat binnen de helm wordt opgeroepen is zo ontworpen dat het geen schade toebrengt aan het gezond hersenweefsel, maar alleen de kankercellen aanpakt. Gutin sluit bovendien niet uit dat de helm ook zal gebruikt kunnen worden voor de bestrijding van andere vormen van kanker. Het enige neveneffect dat tot dusver werd opgemerkt, was een lichte vorm van irritatie aan de schedel. De studie, voorgesteld aan de American Society of Clinical Oncology in Chicago, volgde 237 doodzieke patiënten bij wie de kankertumoren waren teruggekeerd na de vorige behandeling. Die tumoren hadden gemiddeld een doorsnede van 4 centimeter.

Syndicatie