Hoe kan ik het risico op prostaatkanker doen afnemen?

Hoe kan ik het risico op prostaatkanker doen afnemen?

Koffie zou een positieve invloed hebben op het voorkomen van prostaatkanker

Veel mannen lopen een deel van hun leven rond met de vrees voor prostaatkanker. Die vrees is natuurlijk niet helemaal onterecht, want deze gevreesde kanker blijft een belangrijke doodsoorzaak bij mannen. Veel is over de oorzaken van deze vorm van kanker nog niet geweten, evenmin als over de algemene oorzaak van kanker trouwens. Af en lijkt kanker het trekken van een slecht lot in een gevaarlijke loterij.

Hoe kan ik het risico op prostaatkanker doen afnemen?, is een veelgestelde vraag bij de dokter. Helaas is er geen eensluidend antwoord op te geven. Prostaatkanker is alleszins voor een stuk erfelijk, wie veel van deze kankers in de familie heeft mag zeker niet nalaten om zich regelmatig te laten checken. Bijkomend probleem: testen op prostaatkanker zijn zeker niet sluitend, vaak gebeuren er foute meldingen of worden aanwezige kankers niet gesignaleerd.

Koffie zou een positieve invloed hebben op het voorkomen van prostaatkanker, zo blijkt uit een recent onderzoek dat aan de universiteit van Harvard werd gevoerd. Uit dat onderzoek zouden we echter niet te veel conclusies trekken, want de resultaten er van moeten door nieuw onderzoek nog worden bevestigd. Blijkt echter wel dat niet cafeïne de kankerbestrijder is, maar wel een andere stof die in koffie voorkomt. Welke dat is, blijft vooralsnog onduidelijk.

Syndicatie