Wees op uw hoede: snurken kan kanker veroorzaken

Wees op uw hoede: snurken kan kanker veroorzaken

Verwoede snurkers maken tot vijfmaal meer kans om te sterven van kanker

Wees op uw hoede: snurken kan kanker veroorzaken, zo luidt de verontrustende conclusie van een onderzoek uitgevoerd aan een Amerikaanse universiteit. Verwoede snurkers maken tot vijfmaal meer kans om te sterven van kanker dan mensen die op een gezonde en geruidloze manier slapen. Met snurken wordt uiteraard verwezen naar mensen die aan slaapapneu lijden, de slaapaandoening waar de afgelopen jaren zo veel rond te doen was. 

Een team researchers van de University of Wisconsin-Madison School of Medicine and Public Health kwam tot de conclusive dat als gevolg van slaapapneu de zuurstofniveaus in het bloed omlaag doken. Hierdoor kunnen kleine al aanwezige tumoren gebruik van maken om nieuwe bloedvezels te ontwikkelen, waardoor ze zich sneller kunnen ontwikkelen en zich ook sneller door de bloedbaan verspreiden. Snurken is dus niet alleen ongezond voor het hart.

Naarmate de wetenschap steeds meer vooruitgang boekt, wordt steeds duidelijker dat kanker als ziektebeeld veel ingewikkelder is dan algemeen wordt aangenomen. De bewijzen worden steeds sterker dat elke vorm van kanker anders is en zodoende ook telkens op een andere manier moet aangepakt worden. Maar voorlopig levert de medische wetenschap nog een achterhoedegevecht, in zoverre dat we kanker alleen maar bestrijden.

De volgende stap moet echter de preventie van kanker zijn. Kanker helemaal voorkomen, is uiteraard uitgesloten. Mits het in acht houden van een aantal maatregelen kunnen de kankergevallen drastisch gereduceerd worden. Over een periode van 16 jaar zou het mogelijk zijn om de gevallen van kanker te halveren. De zaken die u daarvoor moet doen of laten, zijn helemaal niet zo zwaar om te doen of laten.

Syndicatie