Experimenteel nieuw borstkankermedicijn brengt chemotherapie rechtstreeks naar de aangetaste cellen

Experimenteel nieuw borstkankermedicijn brengt chemotherapie rechtstreeks naar de aangetaste cellen

Nieuwe doorbraak in strijd tegen borstkanker

Het slechte nieuws is dat er nog altijd geen wondermiddel is gevonden dat kanker met 100% doeltreffendheid kan bestrijden. Het goede nieuws is evenwel dat er regelmatig kleinere succesjes worden geboekt, waardoor de strijd tegen deze gevreesde ziekte op een steeds doeltreffendere manier kan worden gevoerd.

Eén van de problemen waar de medische wetenschap mee wordt geconfronteerd is dat de huidige bestrijdingsmethodes niet alleen zieke, maar ook gezonde cellen vernietigen. Dat maakt dat bijvoorbeeld aan chemotherapie veel neveneffecten zijn verbonden. Het komt er eigenlijk op aan om een aanpak te ontwikkelen die de slechte cellen aanvalt maar daarbij de goede cellen spaart.

Een experimenteel nieuw borstkankermedicijn ontwikkelt door het Zwitserse farmabedrijf Roche Holdings brengt de chemotherapie rechtstreeks naar de aangetaste cellen en laat de gezonde cellen onberoerd. Wanneer de successen van dit medicijn in bijkomende testen worden bevestigd, krijgen we een nieuwe therapie tegen borstkanker waaraan veel minder neveneffecten verbonden zijn.

Er is dus inderdaad sprake van een nieuwe doorbraak in de strijd tegen borstkanker, met die verstandhouding dat er opnieuw een stukje van de puzzel is gevonden, waardoor het grotere geheel steeds vastere vorm krijgt. Het komt er nu op aan om op de ingeslagen weg door te gaan.

Bij de behandeling wordt het bestaande Herceptin van Roche gecombineerd met een ouder chemotherapie medicijn, waardoor de vooruitgang bij tumoren gemiddeld met 3,20 wordt vertraagd ten opzichte van andere medicijnen die al veel langer op de markt zijn. De gegevens over het nieuwe medicijn, voorlopig T-DM1 genoemd, worden gepubliceerd tijdens de American Society of Clinical Oncology meeting in Chicago.

Syndicatie