Er bestaan verschillende soorten borstprothesen, voor ieder wat wils

Er bestaan verschillende soorten borstprothesen, voor ieder wat wils

Beter niet kiezen voor zoutwaterprothesen bij borstvergroting

Bij een borstvergroting wordt er een prothese in de borst aangepakt, de vraag is voor welke soort er wordt gekozen. Er bestaan namelijk verschillende soorten borstprothesen, voor ieder wat wils. Wie heeft gekozen voor een operatie, kan zich beter vooraf bevragen bij een specialist, zodat de juiste keuze wordt gemaakt. We legden ons oor te luisteren bij Mediconsult, specialist ter zake.

De meest gebruikt is de siliconen-gel prothese, een zacht siliconenzakje gevuld met een dikke siliconen-gel. Deze prothese geeft volgens Mediconsult een goed resultaat omdat de vervormbaarheid en de veerkracht er van overeenkomen met die van het natuurlijk borstweefsel. De siliconen-gel prothese kent geen allergische reacties en biedt geen verhoogde kans op borstkanker.

Ondanks negatieve berichten in de media is er geen enkele reden om aan te nemen dat de siliconen-gel prothese onveilig is. In de meest recente onderzoekspublicaties komt dit type prothese juist als uiterst betrouwbaar uit de bus. Op de prothesen die Mediconsult gebruikt geeft de fabrikant een garantie van 25 jaar tot levenslang (afhankelijk van de soort prothese).

De prothesen staan onder controle van de F.D.A. (American Food and Drugs Administration) en behoren tot de beste implantaten die momenteel beschikbaar zijn. Uiteraard houden de chirurgen van Mediconsult de wetenschappelijke publicaties over siliconen-gel borstprothesen (o.a kans op lekkage) nauwkeurig bij, zodat zij hun cliënten altijd tijdig kunnen informeren over eventuele van belang zijnde nieuwe gegevens.

Voor borstvergroting zijn verschillende soorten prothesen beschikbaar. De meest gebruikte soort is volgens Mediconsult de siliconen-gel prothese, een zacht siliconenzakje gevuld met een dikke siliconen-gel. Er bestaan echter nog andere vormen van protheses.

Naast de ronde siliconenprothese bestaat er ook een anatomische siliconenprothese. Deze anatomisch gevormde prothese is peervormig en wat minder soepel dan de ronde prothese. Hierdoor kan het volgens Mediconsult bij slanke vrouwen voorkomen dat de borst wat stugger aanvoelt dan na het gebruik van een ronde prothese.

Zoutwaterprothesen hebben dan weer het nadeel dat ze veel harder en minder vervormbaar zijn dan siliconenprothesen, aldus Mediconsult. Hierdoor kan een minder natuurlijk resultaat ontstaan en kan de prothese in sommige gevallen gevoeld worden. Ook kan het voorkomen dat het ventiel na verloop van tijd niet meer optimaal werkt, waardoor lekkage van zoutwater ontstaat. Het zoutwater kan in het lichaam geen kwaad, maar door de lekkage kunnen de borsten wel asymmetrisch worden. In verband met deze nadelen plaatst MediConsult geen zoutwaterprothesen meer.

Syndicatie