Synthetische hormonen aangetroffen in melk kunnen verschillende vormen van kanker veroorzaken

Synthetische hormonen aangetroffen in melk kunnen verschillende vormen van kanker veroorzaken

Hoe schadelijk zijn synthetische hormonen in melk?

Synthetische hormonen aangetroffen in melk kunnen verschillende vormen van kanker veroorzaken, zo werd aangetoond door verschillende studies die (vooral) uit de Verenigde Staten afkomstig zijn. Het betreft meer bepaald borst-, prostaat- en darmkanker en deze vormen van kanker worden veroorzaakt door een hormoon dat luistert naar de naam recombinant bovine somatotropin of rBST

Hoe schadelijk zijn synthetische hormonen in melk?, is de vraag die moet gesteld worden. De overheid houdt weliswaar een waakzaam oogje in het zeil, maar we eisen nu eenmaal veel meer van onze koeien dan in het verleden. Een moderne koe levert tweemaal zoveel melk op als 40 jaar geleden. In Europa hoeven we overigens geen schrik te hebben van recombinant bovine somatotropin of rBST, want het hormoon is hier verboden. Wie naar de Verenigde Staten gaat, moet echter goed op zijn of haar tellen passen.

De producten in de supermarkten moeten in de ogen van de consumenten zo goedkoop mogelijk zijn, waarbij kwantiteit vaak de voorkeur krijgt op kwaliteit. Vooral in verpakte voedingsproducten zitten nogal wat ingrediënten die vaak meer schadelijk dan bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Vaak zijn verpakte voedingsproducten erg rijk van vetstoffen en aanverwante stoffen. Vetstoffen zijn niet bepaald ‘top of the bill’ als het op gezondheid aankomt.

In veel gevallen hebben vermelde ingrediënten meer te maken met scheikunde dan met voeding. Wie probeert te achterhalen welke ingedriënten aan een bepaald product werden toegevoegd, zal vaak van een kale reis thuiskomen. Op de verpakking staat niet altijd even duidelijk vermeld wat er precies in het vermelde product werd verwerkt. De marketeers hebben namelijk een manier gevonden om te ontsnappen aan de verplichting aan te geven wat er precies als additieven en/of in de verpakking werd verwerkt. Een label zegt tegenwoordig niet alles meer.

Syndicatie