Wat zijn de signalen die op borstkanker kunnen wijzen?

Onderzoek uw lichaam zelf regelmatig op signalen die op borstkanker kunnen wijzen

In het geval van borstkanker geldt wat voor de meeste vormen van kanker geldt: hoe sneller u er bij bent, hoe groter de kansen op volledige genezing. Onderzoek daarom regelmatig uw lichaam zelf op signalen die op borstkanker zouden kunnen wijzen. Voor dat onderzoek is uiteraard vereist dat de signalen van borstkanker min of meer bekend zijn. De meeste vrouwen die regelmatig een gynecoloog bezoeken zijn min of meer vertrouwd met de symptomen van borstkanker, ze worden daar geconfronteerd met informatie over de aandoening.

Uiteindelijk is het de dokter die de diagnose van borstkanker zal moeten stellen. Maar een vrouw zal in de meeste gevallen slechts naar de dokter stappen wanneer ze iets verdachts heeft opgemerkt, bijvoorbeeld tijdens zo'n zelfonderzoek. Het belang daarvan kan moeilijk overschat worden, zeker in het geval van borstkanker is tijdig ingrijpen noodzakelijk. Mogelijk kan afzetting van een borst voorkomen wanneer borstkanker tijdelijk wordt gesignaleerd.

De volgende symptomen en signalen kunnen wijzen op borstkanker:

Een knobbel of verdikking in of in de buurt van de borst of in de onderarm. Die knobbel of verdikking zal tijdens de hele menstruatiecyclus aanwezig blijven.

Een knobbeltje dat niet groter hoeft te zijn dan een erwt kan eveneens in de richting van borstkanker wijzen.

Een duidelijk alarmsignaal wordt ook gegeven wanneer de grootte, omvang of de contouren van de borst wijzigen. Dat zou kunnen betekenen dat er iets mis is en dat ‘mis zijn' zou wel eens borstkanker kunnen zijn.

Vocht dat uit de tepel komt, vocht dat met bloed kan gemengd zijn. Dat vocht kan echter ook helder zijn.

Een verandering in het aanvoelen of het uitzicht van de huid op de borst of de tepel kan ook een indicatie geven van borstkanker. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een onsteking van de huid.

Ook wanneer de borst, delen van de borst of de omgeving van de borst rood worden, kan dit wijzen op borstkanker.

Het opduiken van een zone op de borst die duidelijk verschilt van de huid op andere delen van de borst.

Een verharding onder de huid van de borst kan eveneens op borstkanker wijzen, die verharding kan het formaat van een knikker hebben.

Al deze wijzigingen kunnen worden aangetroffen door een zelfonderzoek van dat borst. Een eerste examinatie zal misschien wat stroef verlopen, maar al snel zult u vertrouwd zijn met de symptomen naar waar u zoekt. Voer zo'n onderzoek minstens eenmaal per maand uit, drie tot vijf dagen na afloop van de menstruatieperiode. Zet het onderzoek ook na de menopauze steeds op dezelfde dag verder. Uiteraard is het de bedoeling dat u niets vindt, we wensen niemand borstkanker toe.

Syndicatie