Mannen jonger dan 65 jaar met prostaatkanker kunnen gebaat zijn bij een chirurgische ingreep

Mannen jonger dan 65 jaar met prostaatkanker kunnen mogelijk wel gebaat zijn bij een chirurgische ingreep

Vooral wegnemen prostaat bij grotere tumors zou overlevingskansen in geval van prostaatkanker vergroten

In de strijd tegen prostaatkanker is het laatste woord nog niet gevallen. Zo bestaat er nog heel wat onduidelijkheid over de rol en de betrouwbaarheid van het meten van de PSA. Mogen op basis van de PSA conclusies worden getrokken en, belangrijker nog, mogen er beslissingen worden genomen met betrekking tot de behandeling? Het antwoord op deze vragen kan de medische wetenschap voorlopig niet met zekerheid worden gegeven.

Nochtans is het belangrijk dat we de antwoorden op deze vragen aan de weet komen. Het maakt namelijk een groot verschil uit of iemands prostaat wordt weggenomen, dan wel of de man in kwestie op een andere manier wordt behandeld. We hoeven u ongetwijfeld niet vertellen welke belangrijke gevolgen het wegnemen van de prostaat kan hebben.

Er liggen op tafel twee tegenstrijdige conclusies, een Amerikaanse en een Scandinavische. Volgens de Amerikaanse zou chirurgisch ingrijpen (dus het wegnemen van de prostaat) niet altijd de beste oplossing zijn om prostaatkanker te bestrijden, volgens de Scandinavische zou er wel een grotere overlevingkans zijn wanneer de prostaat operationeel wordt verwijderd. Mannen jonger dan 65 jaar met prostaatkanker kunnen mogelijk wel gebaat zijn bij chirurgische ingreep, zo concludeerden de Scandinavische onderzoekers.

Die stelden vast dat bij 695 mannen uit Zweden, Finland en IJsland over een periode van 12,80 jaar er in geval van een operatie 1 op 15 sterfgevallen bij de patiënten zou kunnen overkomen. Timothy Wilt, researcher aan het Amerikaans Center for Chronic Disease Outcomes Research  bij het Minneapolis Veterans Affairs Health Care System, merkt op dat de Scandinavische studie werd gedaan voordat het meten van de PSA gemeengoed was geworden.

Dat hield in dat de grotere tumors alleen werden ontdekt door een rectaal onderzoek. Vooral het wegnemen van de prostaat bij grotere tumors zou in dat geval de overlevingskansen in geval van prostaatkanker vergroten. De Amerikaanse studie, die door Wilt werd geleid, werd ondersteund door de U.S. Department of Veterans Affairs, door het National Cancer Institute en door het Agency for Healthcare Research and Quality.

Syndicatie