Veelbelovende nieuwe medicijnen op komst in de strijd tegen borstkanker

Veelbelovende nieuwe medicijnen op komst in de strijd tegen borstkanker

Strijd tegen borstkanker wordt nu in een verhoogde versnelling gevoerd

Over de afgelopen jaren zijn de overlevingskansen bij borstkanker sterk toegenomen, onder andere dankzij de komst van nieuwe geneesmiddelen op de markt en dankzij de extra ervaring die werd opgedaan bij het bestrijden van deze ziekte. Het goede nieuws is dat er nog meer veelbelovende medicijnen in de pijplijn zitten. Het tijdstip lijkt niet meer zo veraf te zijn dat borstkanker met een grote kans op succes kan bestreden worden. Het onderzoek naar deze aandoening gaat inmiddels in verhoogd tempo verder.

Onderzoekers van het VIB en de KU Leuven hebben aangetoond dat het vermogen van borstkankers om te metastaseren (zich uit te zaaien) naar andere delen van het lichaam belemmerd kan worden door de expressie van zuurstofsensor PHD2 te verlagen. Borstkanker is de op een na dodelijkste kanker bij vrouwen, hoofdzakelijk door uitzaaiing. Deze resultaten wijzen erop dat PHD2-inhibitie een veelbelovend therapeutisch potentieel heeft. De studie werd gepubliceerd in het toonaangevende medische vaktijdschrift Cell Reports, dat bericht over baanbrekend biologisch onderzoek.

Dit is de eerste studie waarbij het effect van geblokkeerde PHD2-expressie wordt nagegaan in een model met spontane borstkanker. Dit is een betere imitatie van menselijke kankers dan de modellen met getransplanteerde tumoren gebruikt in eerder onderzoek. De studie leidde tevens tot de vaststelling dat stromale fibroblasten – cellen die kankerweefsel ondersteunen en de verspreiding van kankercellen in de hand werken – een onverwachte rol blijken te spelen.

Een onderzoeksteam onder leiding van Peter Carmeliet (VIB/KU Leuven) heeft ontdekt dat genetische blokkering van PHD2 leidt tot aanzienlijk minder metastase van borstkanker, de grootste doodsoorzaak bij borstkankerpatiënten. Alle vooruitgang op het vlak van borstkankertherapie ten spijt is er nog steeds geen oplossing voor de grote medische behoefte aan een efficiënte behandeling om de uitzaaiing van borstkanker te verhinderen. Uit het onderzoek is bovendien gebleken dat geblokkeerde PHD2-expressie de tumorgroei niet stimuleert, en dus een veilige therapeutische benadering is. Hiermee worden de strijdige resultaten van eerdere experimenten met suboptimale tumormodellen weerlegd.

Syndicatie