Maagkanker kan in een vroeg stadium genezen worden

Maagkanker kan in een vroeg stadium genezen worden

Adenocarcinomas is de meest voorkomende vorm van maagkanker

Maagkanker is een aandoening waarbij cellen uit de maag op een kwaardaardige manier gaan groeien. Het organisme raakt de controle over die groei kwijt, met als gevolg het ontstaan van een tumor. Bijna alle vormen van maagkanker ontstaan in het klierachtig weefsel rond de maag.

De tumor kan groeien tot voorbij de maagwand of zich verspreiden langs de maag. Daardoor belanden kwaadaardige cellen in de bloedbaan of in het lymfestelsel. De maagkanker heeft zich met andere woorden uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Vroeger was maagkanker een vorm van kanker die veel voorkwam, momenteel is dat wat minder geworden. De oorzaak moet mogelijk worden gezocht bij een verandering in de eetgewoonten, we zijn gezonder gaan eten en besteden mee aandacht aan de manier waarop onze voeding wordt bewaard. Ook in de Verenigde Staten is het aantal gevallen van maagkanker over de afgelopen 60 jaar fors gedaald, maar deze vorm van kanker blijft niettemin de zevende belangrijkste doodsoorzaak als gevolg van kanker.

De verschillende vormen van maagkanker worden ingedeeld naargelang van het weefsel waar ze ontstaan. Adenocarcinomas - de meest voorkomende vorm van maagkanker - ontstaat in het slijmvlies van de maag. Lymphomas ontwikkelt zich via de lymphocyten, bloedcellen die verband houden met ons immuunsysteem. Sarcomas - de derde vorm van maagkanker - vertrekt dan weer vanuit de spieren, het vet of de aders van de maag. In meer dan negen dan tien van de gevallen zal er bij maagkanker echter sprake zijn van adenocarcinomas.

De oorzaken van maagkanker zijn, zoals die van andere vormen van kanker, nog onbekend. Er is echter een sterk vermoeden dat er een verband is met een blootstelling aan carcinogenen - stoffen die kanker veroorzaken - met op de eerste plaats nitraten. Die nitraten worden vooral aangetroffen in voorbereid voedsel, dat gedroogd, gerookt, gezouten of gepeperd is. Carcinogenen kunnen fouten veroorzaken in de genetische code die de groei en het herstel van cellen regelt.

Opvallend is dat mensen werkzaam in sommige industrietakken een groter risico op maagkanker lopen. Dat geldt bijvoorbeeld voor steenkoolmijnen, nikkelraffinaderijen en rubber- en houtwinning. Ook wie regelmatig aan asbest komt bloot te staan, loopt een grotere kans. Meestal duikt maagkanker vooral op bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Vooral zout voedsel zoals vlees of vis kan een negatieve invloed hebben. Goed nieuws is dat maagkanker vaak genezen kan worden wanneer het in een vroeg stadium wordt gedecteerd. De overlevingskansen zijn echter eerder gering wanneer de ziekte zich al in een vergevorderd stadium bevindt.

Syndicatie