Zorg voor een voldoende calorierijk dieet bij darmkanker?

Zorg voor een voldoende calorierijk dieet bij darmkanker?

De juiste voeding kan de vermoeidheidsverschijnselen bij darmkanker helpen bestrijden

Darmkanker kan gepaard gaan met vermoeidheidsverschijnselen, die zelfs in de richting van uitputting kunnen neigen. Die vermoeidheidsverschijnselen kunnen het gevolg zijn van uiteenlopende factoren, maar ze kunnen het leven van de patiënt wel extra bemoeilijken. Er is echter hoop: de juiste voeding kan de vermoeidheidsverschijnselen bij darmkanker helpen bestrijden.

Wat is een aangewezen dieet bij darmkanker? Hierbij moet rekening worden gehouden met het feit dat een darmkankerpatiënt vaak niet voldoende eet of niet de juiste voeding krijgt. Met volgende adviezen kan het leven van een darmkankerpatiënt al een stuk aangenamer maken:

Maak dat het aantal calorieën. Iedereen, ook iemand die aan darmkanker lijdt, heeft voldoende calorieën nodig. Volgens de medische wetenschap heeft iemand met kanker 30 calorieën nodig per kilo lichtgewicht. Vergeet echter ook niet om het eerder verloren gegane gewicht opnieuw op te halen. Iemand die 75 kilo weegt, moet per dag minstens 2.250 calorieën binnenkrijgen om het gewicht te kunnen handhaven.

Daarnaast is het erg belangrijk dat iemand met darmkanker voldoende proteïnen binnenkrijgt. Proteïnen helpt bij opbouw en het herstel van lichaamsweefsel. Per kilo lichaamsgewicht is iets meer dan 1 gram proteïnen per dag vereist. Met andere woorden: iemand die 75 kilo weegt, heeft dus 75 tot 90 gram proteïnen per dag nodig. Wat zijn de beste bronnen voor proteïne? We denken daarbij aan de eerste plaats aan zuivelproducten, zoals melk, of vlees. Dat mag ook kip zijn, met vis als een volwaardig subsituut voor vlees.

Drink voldoende om uitdroging te voorkomen. Minimaal zijn acht koppen of glazen per dag (melk, water enzovoort) noodzakelijk om de dehydratie te voorkomen. Merk om dat koffie (vanwege de cafeïne) niet meetelt. Ook de consumptie van alcohol valt af te raden. Wie last heeft van neveneffecten, zoals misselijkheid of braken, zal meer vocht nodig hbben.

Draag er zorg voor dat u voldoende vitaminen binnenkrijgt. Wanneer een darmkankerpatiënt daar niet zeker van is, kan het aangewezen zijn om vitaminesupplementen te nemen. Een aanrader is een multivitamine die goed is voor minstens 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (in het Engels spreekt men dan van recommended daily allowances of RDA). Vitaminesupplementen bevatten echter geen calorieën, die nochtans noodzakelijk zijn voor de energieproductie. Vitamines zijn in die zin zeker geen alternatief voor de juiste voeding.

Wie nog twijfelt of hij of zij het juiste dieet volgt, neemt best een diëtist onder de arm. Deze kan ook darmkankerpatiënten op weg helpen naar het juiste dieet.

Syndicatie