Kunnen speciaal opgeleide honden op basis van de geur kanker opsporen?

Kunnen speciaal opgeleide honden op basis van de geur kanker opsporen?

Diagnoses van Labrador retriever zijn voor 95% even betrouwbaar als colonoscopie bij het opsporen van darmkanker

Kunnen speciaal opgeleide honden op basis van de geur kanker opsporen? Volgens nieuwe medische experimenten zou dat inderdaad het geval zijn. De experimenten hadden op de eerste plaats betrekking op darmkanker, maar ook andere vormen van kanker zouden opspoorbaar zijn. Daardoor zou het opsporen van deze vorm van kanker minder ingrijpend zijn voor de patiënt.

Diagnoses van Labrador retriever zijn voor 95% even betrouwbaar als colonoscopie bij het opsporen van darmkanker. Op basis van de stoelgang zou de voorspelbaarheid van het geurvermorgen van de hond zelfs 98% bedragen. De resultaten van de studie met betrekking tot het opsporen van kanker door honden werden in het medisch magazine Glut gepubliceerd. Vooral in een vroege fase van de aandoening zou de hond in staat zijn om kanker op te sporen.

De Labrador retriever zou zelfs in staat zijn om goedaardige poliepen te onderscheiden van kwaadaardige, iets wat in het geval van colonoscopie niet het geval is. Volgens de onderzoeker Hideto Sonoda van de Kyushu University in Japan kan er sprake zijn van een nieuwe doorbraak in het opsporen van darmkanker. Tot dusver gebeurde dat meestal via colonoscopie, wat betekent dat een camera in de darm van de patiënt wordt binnengebracht. Op deze manier worden vooral kankers in een vergevorderd stadium opgespoord, terwijl de hond kanker al in een vroege fase zou kunnen ruiken.

Syndicatie