Gen kan succes van behandeling met Tamoxifen bij borstkanker voorspellen

Uit studie blijkt dat aanwezigheid van CYP2D6 kansen bij behandeling met medicijn voor borstkanker doet toenemen

Bij vrouwen met een bepaalde genenvariant kan succes van behandeling met Tamoxifen bij borstkanker voorspellen. Uit een studie blijkt namelijk dat aanwezigheid van het gen CYP2D6 de kansen bij een behandeling met dit medicijn voor borstkankerpatiënten doet toenemen. De kansen voor overleving van borstkanker zouden groter zijn wanneer dit gen aanwezig is.

Bij 46% van de vrouwen met dit ‘goede' gen is de werking van Tamoxifen even sterk als die van nieuwere geneesmiddelen. Voor vrouwen bij wie CYP2D6 niet aanwezig is, kan een andere bestrijdingsmethode betere overlevingskansen bieden. Als bestrijder van borstkanker heeft Tamoxifen zijn nut meer dan bewezen. In de afgelopen 25 jaar heeft het medicijn het leven van honderdduizenden vrouwen zoniet gered dan toch in aanzienlijke mate verlengd. Het geneesmiddel voorkwam dat borstkanker na een operatie opnieuw opdook.  

Tamoxifen is nog steeds een zeer bruikbaar geneesmiddel, bruikbaarder zelfs dan tot voor kort werd aangenomen. De nieuwe studie geeft aan dat het medicijn de concurrentie met de nieuwe generatie borstkankermedicijnen - die aromatase inhibitoren genoemd worden - in sommige gevallen nog steeds aankan. Voorwaarde is dat bij deze vrouwen met borstkanker het gen CYP2D6 aanwezig is, een gen dat de werking van Tamoxifen versterkt. Het gen bevat een enzyme dat cruciaal is voor de werking van het geneesmiddel.

Werner Schroth, dokter-onderzoeker bij het Duitse Fischer-Bosch Institute of Clinical Pharmacology, analyseerde met een team van zijn collega's de CYP2D6 genen in 1.325 postmenopauzale vrouwen die met Tamoxifen voor borstkanker werden behandeld, dit zowel in de Verenigde Staten als in Duitsland. De vrouwen met de meest actieve versie van het gen hadden een significant kleinere kans dat de borstkanker na een operatie zou terugkeren, dit na gedurende vijf jaar met Tamoxifen te zijn behandeld. De resultaten van de behandeling voor borstkanker waren bij deze vrouwen identiek als die met aromatase inhibitoren. Geneeskundig onderzoek kan dus uitwijzen welke vrouwen wel en welke niet positief gaan reageren op Tamoxifen.

Syndicatie