Blauw- en bosbessen kunnen tumorvorming bij ratten helpen voorkomen

Blauw- en bosbessen kunnen tumorvorming bij ratten helpen voorkomen

Antioxidanten voorkomen de vorming van kankertumoren

Dat blauw- en bosbessen bijzonder gezond zijn, is algemeen geweten. Zeker in het geval van blauwbessen weten we ook dat ze een rol kunnen spelen bij het voorkomen van kanker. Hoe alles in zijn werk gaat, is nog niet met zekerheid geweten. Blauw- en bosbessen kunnen tumorvorming bij ratten helpen voorkomen, zo blijkt echter uit laboratoriumtesten. De resultaten van het onderzoek waren zelfs ronduit spectaculair te noemen.

Ratten gevoed met blauw- en bosbessen hadden maar liefst 80% minder kans dan tumoren te ontwikkelen dan ratten die gewoon standaardvoedsel te eten kregen. Antioxidanten voorkomen de vorming van kankertumoren, zo kan uit het onderzoek afgeleid worden. De voorkeur moet duidelijk uitgaan naar bessen met een blauwe kleur, want hun efficiëntie bij kankerbestrijding blijft 40% hoger te liggen dan die van de rode variëteit.

Eén van de meest gevreesde kankers is inderdaad nog steeds darmkanker. Statistieken wijzen uit dat de kansen dat iemand in de loop van zijn leven darmkanker krijgt relatief groot is. Naargelang van de bron zou er sprake zijn van 3 tot 7% van de bevolking die met darmkanker wordt geconfronteerd. Wie in zijn familie mensen kent die darmkanker hebben gehad, heeft op zijn of haar beurt meer kans om zelf darmkanker te ontwikkelen.

Bij darmkanker draait het om poliepen die zich de darmen vormen. In veel gevallen zijn die poliepen goedaardig, maar goedaardige poliepen kunnen zich tot kwaadaardige poliepen ontwikkelen. Zeker wie in de risicogroep zit, laat zich dus beter regelmatig testen op darmkanker. Een symptoom van darmkanker kan het opduiken van bloed in de stoelgang zijn, waakzaamheid blijft dus geboden.

Syndicatie