Is kanker geneesbaar of niet?

Is kanker geneesbaar of niet?

Kanker gaat eerder een chronische aandoening dan een dodelijke ziekte worden

Mensen die het overkomt, reageren meestal op dezelfde manier: ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen. Het bericht dat iemand kanker heeft, wordt door de persoon in kwestie steevast als een koude douche ervaren. In eerste instantie zal hij of zij de moed even in de schoenen laten zakken, maar in een volgende fase zal de strijd worden ingezet.

Is kanker geneesbaar of niet? Het antwoord op deze vraag is niet zo makkelijk te geven. Inderdaad is er vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker, spectaculaire vooruitgang zelfs. Het is echter niet uitzonderlijk dat een kanker die verdwenen leek plotseling weer terugkeert. De geleverde strijd kan dus vanaf de start weer herbegonnen worden.

Maar toch is de algemene trend positief, zeker wanneer we over een periode van enkele tientallen jaren bekijken. Kanker gaat eerder een chronische aandoening dan een dodelijke ziekte worden, waarbij steeds de hoogste waakzaamheid betracht moet worden. Voor kankerpatiënten is het echter belangrijk om te weten dat er ook nog een leven na kanker bestaat.

Syndicatie