Aanpak MUC-1 kan belangrijk worden in strijd tegen borstkanker

Strijd tegen kanker kan nieuwe dimensie krijgen dankzij de ontdekking MUC-1, dat na tientallen jaren van zoeken werd gevonden

Stimuvax - een nieuw geneesmiddel ontwikkeld door Merck - kan belangrijk worden in de strijd tegen borstkanker, maar ook in de strijd tegen kanker in het algemeen. Die strijd tegen kanker kan zelfs een nieuwe dimensie krijgen dankzij de ontdekking van het antigen MUC-1, dat na tientallen jaren van zoeken werd gevonden. MUC-1 is aanwezig in meer dan 90% van borsttumoren.

Mogelijk heeft Merck met Stimuvax - dat cellen die het antigen MUC-1 aanvallen - een nieuwe blockbuster in huis. Het geneesmiddel mikt voorlopig alleen op borstkanker, maar kan mogelijk ook bruikbaar zijn in de strijd tegen andere kankers. Het is echter nog te vroeg om daar al veel over te zeggen, meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Merck is echter al volop bezig om Stimuvax uit te testen, al is het nog niet bewezen dat dit medicijn succesvol is in de strijd tegen borstkanker. Het Duits bedrijf overweegt echter om al te starten met onderzoek omtrent de bruikbaarheid van het geneesmiddel voor de bestrijding van andere vormen van kanker. Vast staat in ieder geval dat het overactieve MUC-1, het antigen dat sinds kort bekend is van borstkankers, ook in andere vormen van kanker opduikt. Mogelijk reikt de draagwijdte van het geneesmiddel dan ook veel verder dan alleen maar borstkanker

Merck kocht de rechten voor het vaccin van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Oncothyreon Inc. Dat gebeurde al in 2001, maar pas nu lijkt het bedrijf er iets mee te kunnen aanvangen. Met de ontdekking van MUC-1 - na meer dan 20 jaar speurwerk - is er volgens het Dana-Farber Cancer Institute eindelijk hoop voor de strijd tegen borstkanker en andere vormen van kanker op een heel andere manier. Mogelijk komt zo de uiteindelijke overwinning op deze dodelijke ziekte eindelijk in beeld.

Het vaccin van Merck kan hetzelfde effect hebben bij borstkanker als het geneesmiddel heeft bij longtumoren. Het valt echter nog af te wachten of het geneesmiddel voor de bestrijding van borstkanker dezelfde kracht zal kunnen ontplooien. Klinische proeven zullen dit moeten uitwijzen. De wetenschappers van het Dana-Farber Cancer Institute merken op dat het enige wat we voorlopig weten is dat de invloed op het immuunsysteem vrijwel gelijk is.

Het probleem is dat Stimuvax nog altijd niet helemaal op punt is gesteld. Een kleine proef met longkankerpatiënten leverde in 2004 nauwelijks resultaten op, patiënten die met het vaccin werden behandeld leefden niet langer dan patiënten die er niet mee werden behandeld. Een tweede studie gaf een beter resultaat te zien, maar het uiteindelijk resultaat was onvoldoende om definitieve conclusies te kunnen trekken. 

Syndicatie