De 10 meest succesvolle nieuwe medicijnen in de strijd tegen kanker

Meest succesvolle medicijnen voor kankerbestrijding

 
De 10 nieuwe medicijnen die het meest succesvol zijn in de strijd tegen kanker
 
De American Society for Clinical Oncology maakt een lijst bekend met de 12 nieuwe medicijnen die het meest succesvol zijn tegen kanker. Deze geneesmiddelen hebben de behandeling van kanker makkelijker gemaakt en/of tevens kankerpreventie verbetert.
 
  1. Erbitux voor longkanker
Uit een studie is gebleken dat het toevoegen van Erbitux aan een standaard chemotherapie in sommige gevallen van longkanker de overlevingskansen met ruim 20% verhoogt.
 
  1. Gemzar voor pancreaskanker
 
Maar 5% van de patiënten waarbij pancreaskanker is vastgesteld zijn vijf jaar na de diagnose nog aanwezig. Uit een studie blijkt dat chemotherapie met Gemzar de overlevingskansen verdubbelt, nadat de tumor was verwijderd.
 
  1. Treanda voor chronische lymfatische leukemie (CLL)
 
Treanda werd in 2008 in de VS goedgekeurd voor de behandeling van chronische lymfatische leukemie (CLL). Treanda is eigenlijk geen nieuwkomer, in Europa is het medicijn al enkele tientallen jaren in gebruik. Verrassing was wel dat Treanda de kanker volledig elimineerde in 30% van de CLL gevallen.
 
  1. Avastin voor metastatische borstkanker
 
Avastin doet tumoren afsterven door de bloedtoevoer af te snijden. Avastin was al goedgekeurd voor darm- en longkanker en daar is nu metastatische borstkanker bijgekomen. Het medicijn kan in samenwerking met Taxol goede resultaten opleveren in sommige gevallen van borstkanker.
 
  1. Hormonentherapie op lange termijn voor borstkanker
 
Nieuwe studies wijzen uit dat vrouwen het risico op borstkanker sterk kunnen reduceren door hormonentheratie, meer bepaald door tamoxifen of een aromatase inhibitor (zoals Femara) gedurende jaren te gebruiken.
 
  1. Zometa voor borstkanker
 
Beenversterker Zometa reduceert de kansen op borstkanker bij vrouwen die zich nog niet in de menopauze bevinden en die een hormonentherapie ondergaan met tamoxifen of Arimidex plus Zoladex.
 
  1. Peyglated Interferon bij melanoom
 
Peyglated Interferon – een nieuwere en meer actievere vorm van Interferon – vermindert de kans op hervallen met 18% bij patiënten waarbij de huidkanker chirurgisch werd verwijderd.
 
  1. Erbitux voor darmkanker
 
Studies wijzen uit dat Erbitux alleen werkt bij patiënten wiens tumors drager zijn van het normaal KRAS-gen. Dat betekent dat patiënten met KRAS-mutant tumors niet profiteren van Erbitux, maar ook dat deze patiënten niet onnodig moeten afzien van de neveneffecten van de chemotherapie.
 
  1. De pil vermindert het risico op eierstokkanker
 
Uit de herziening van 45 studies blijkt dat een vrouw voor elke vijf jaar dat ze de pil neemt het risico op eierstokkanker met 20% daalt.
 
  1. Het HPV vaccin kan mondkanker voorkomen
 
Mondkanker niet gelinkt aan het menselijk papillomavirus ( HPV) nemen af, wat mogelijk een gevolg is van een toename van orale sex. HPV kan dus rol spelen in het voorkomen van mondkanker.

 

Syndicatie