Kanker: wat zijn de symptomen?

Kanker: wat zijn de symptomen?

Kanker is in een vroeg stadium moeilijk herkenbaar

Bij kanker komt het er op aan om de symptomen in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen. Het probleem is echter dat het in het eerste stadium de symptomen moeilijk te herkennen zijn. Een kwaadaardige tumor zal op een bepaald moment zo gegroeid zijn dat hij wel kan worden ontdekt. Wanneer die tumor blijft groeien, kan hij op de zenuwen gaan drukken.

Daardoor krijgt de patiënt, zal er bloed in de vezels binnendringen en ontstaan er bloedingen. Bovendien kunnen organen of andere vitale delen van het lichaam niet of niet voldoende gaan functioneren. Panikeren is uiteraard uit de boze, maar het kan toch geen kwaad zijn om op de hoede te blijven voor de symptomen van kanker.

Wie om familiale reden kwetsbaarder is voor bepaalde vormen van kanker, doet er goed aan om zich regelmatig te laten onderzoeken. Hoe sneller kanker wordt vastgesteld, hoe sneller de behandeling van start kan gaan en hoe gunstiger de kansen op genezing komen te liggen.

Voor buitenstaanders is het uiteraard zo mogelijk nog moeilijker om de symptomen van kanker in een vroeg stadium te detecteren. Toch kan het geen kwaad om meer aandacht te besteden aan sommige symptomen die in de richting van kanker kunnen wijzen. Die symptomen zullen echter slechts opduiken wanneer de ziekte zich al in een vergevorderd stadium bevindt.

De American Cancer Society heeft zeven symptomen uitgewerkt die in de richting van kanker kunnen wijzen. Niet toevallig zijn de beginletters van de symptomen de beginletters van het woord CAUTION in het Engels. Dit zijn de bedoelde symptomen:

C staat voor change of verandering in gewoontes wat betreft stoelgang of blaas.
A staat voor as, namelijk wanneer (‘as') een wonde of zweer niet geneest.
U staat voor unusual, ongewone vormen van bloedingen.
T staat voor thickening of een knobbel in borst, testikels of elders.
I staat voor indigestie of voor moeilijk slikken
O staat voor obvious, ofwel een duidelijke wijziging in grootte, kleur, afmeting, dikte van een wrat, moedervlek of een zweertje aan de mond
N staat voor nagging of een aanhoudende hoest

De volgende symptomen kunnen ook op kanker wijzen;

Aanhoudende hoofdpijn
Onverklaarbaar verlies van gewicht of eetlust
Chronische pijn in het beenderstelsel of in andere delen van het lichaam
Aanhoudende vermoeidheid, misselijkheid, braken
Voortdurende koort, zij het continu of met tussenpauzen
Infecties die regelmatig terugkomen

Syndicatie