Vezels kunnen transport van kankerverwekkende stoffen van ingewanden naar de nieren voorkomen

Vezels kunnen transport van kankerverwekkende stoffen van ingewanden naar de nieren voorkomen

Het regelmatig eten van vezels kan zodoende nierkanker helpen voorkomen

Vezels kunnen het transport van kankerverwekkende stoffen van de ingewanden naar de nieren voorkomen. Het regelmatig eten van vezels kan zodoende nierkanker helpen voorkomen. Dat een dieet voldoende vezelrijk moet zijn, wisten we eigenlijk al. Over de rol van vezels bij het voorkomen van kanker was echter veel minder geweten. Aan enkele Amerikaanse universiteiten werd daaromtrent baanbrekend werk verricht. 

In het tijdschrift Clinical Nutrition werden de resultaten van een onderzoek omtrent het verband tussen vezels en kanker aangetoond. Wie voldoende vezels at – en we praten dan over 17 gram per 1.000 calorieën – had volgens de onderzoekers 19% minder kans om nierkanker te ontwikkelen. Mannen en vrouwen die te weinig vezels aten, bleken een grotere kans te hebben om nierkanker te ontwikkelen.

Naarmate de wetenschap steeds meer vooruitgang boekt, wordt steeds duidelijker dat kanker als ziektebeeld veel ingewikkelder is dan algemeen wordt aangenomen. De bewijzen worden steeds sterker dat elke vorm van kanker anders is en zodoende ook telkens op een andere manier moet aangepakt worden. Maar voorlopig levert de medische wetenschap nog een achterhoedegevecht, in zoverre dat we kanker alleen maar bestrijden.

De volgende stap moet echter de preventie van kanker zijn. Kanker helemaal voorkomen, is uiteraard uitgesloten. Mits het in acht houden van een aantal maatregelen kunnen de kankergevallen drastisch gereduceerd worden. Over een periode van 16 jaar zou het mogelijk zijn om de gevallen van kanker te halveren. De zaken die u daarvoor moet doen of laten, zijn helemaal niet zo zwaar om te doen of laten.

Syndicatie