Prostaatproblemen kunnen incontinentie veroorzaken

Prostaatproblemen kunnen incontinentie veroorzaken

Mannen kunnen aan verschillende vormen van incontinentie lijden

Naargelang van de bron wordt geschat dat 5 tot 15% van de bevolking in meer of mindere mate aan continentie lijdt. Dat betekent dat er urine vrijkomt op ongewenste momenten. De oorzaken van dat urineverlies kunnen verschillen van geval tot geval, maar bij mannen zijn prostaatproblemen vaak de oorzaak van incontinentie. Sommige mannen vrezen meteen dat ze aan prostaatkanker leiden, maar zo’n vaart hoeft het niet meteen te lopen.

Een veelvoorkomende vorm van urineverlies heeft te maken met een vergroting van de prostaat, iets wat bij iedere man gebeurt bij het ouder worden. Die vergroting van de prostaat hoeft dus niet noodzakelijk een gevolg te zijn van het opduiken van prostaatkanker. De urinebuis loopt dwars door de prostaat, wat verklaart dat er wat druk kan ontstaan. Bovendien kan de vergrote prostaat de druk op de blaas verhogen.

Bij mannen die vaak moeten gaan plassen, is er sprake van een overactieve blaas. Wie er last van heeft, zal dit geweten hebben want de indicaties zijn overduidelijk. Hij zal een onweerstaanbare drang tot plassen voelen, in zoverre dat er al sprake is van een ‘lek’ alvorens het toilet kan worden bereikt.

Prostaatproblemen kunnen dus op verschillende manieren incontinentie veroorzaken, ook in de vorm van ‘nadruppelen’. Dat betekent dat er nog steeds enkele druppels in de broek zullen belanden, ook al hebt u na het plassen even geschud met de plasser.

 Mannen kunnen aan verschillende vormen van incontinentie lijden, bijvoorbeeld ook na operationeel ingrijpen aan de prostaat. De uroloog zal dus moeten vaststellen aan welke vorm van incontinentie u lijdt. Zo is het in bepaalde gevallen ook mogelijk dat er incontinentie opduikt als gevolg van stress.

Syndicatie