Hormonenbehandeling bij prostaatkanker kan vervelende neveneffecten hebben

Hormonenbehandeling bij prostaatkanker kan vervelende neveneffecten hebben

Het blokkeren van mannelijke hormonen kan de groei van prostaat- en van prostaatcellen afremmen

Christopher Jones, oncoloog bij Radiological Associates in Sacramento, heeft zich in de Verenigde Staten een stevige reputatie opgebouwd wat de behandeling van prostaatkanker betreft. Jones is voorstander van een gecombineerde behandeling, meer bepaald de combinatie van bestraling met een hormonenbehandeling. Deze aanpak zou de beste resultaten opleveren.

Hormonenbehandeling bij prostaatkanker kan echter ook vervelende neveneffecten hebben, aldus Jones. Hij wijst in dat verband op borstvergroting, afname van de spiermassa, een verminderde sexuele drift, depressie, hoge cholesterol enzovoort. Vraag is echter of de voordelen de nadelen overtreffen, dan wel of het omgekeerde geval is.

Er is namelijk een groot voordeel verbonden aan een hormonale behandeling van prostaatkanker: het blokkeren van mannelijke hormonen kan de groei van prostaat- en van prostaatkankercellen afremmen. Daardoor nemen de kansen op een fatale afloop van de ziekte af. Anderzijds zijn er wel verhoogde risico’s op diabetes en hart- en vaatziekten. Er moet dus altijd een zorgvuldige afweging worden gemaakt alvorens wordt beslist om te doen of niet te doen.

Syndicatie