Nieuwe technologie ontwikkeld voor voorspellen terugkeer prostaatkanker

Nieuwe technologie ontwikkeld voor voorspellen terugkeer prostaatkanker

Technologie van Nanosphere meet op betrouwbare manier de kansen op de terugkeer van prostaatkanker op basis van het gebruik van nanopartikeltjes goud

Er is een nieuwe technologie ontwikkeld voor het voorspellen van de terugkeer van prostaatkanker. De technologie van het Amerikaans bedrijf Nanosphere meet op een betrouwbare manier de kansen op de terugkeer van prostaatkanker op basis van het gebruik van nanopartikeltjes goud. Met deze methode zou het eerder mogelijk zijn om conclusies te trekken wat betreft de evolutie van de prostaatkanker.

De resultaten van de studie werden beschreven door Chad Mirkin, professor chemie aan de Northwestern University in Evanston, Illinois, en mede-auteur. Op de website van Proceedings of the National Academy of Sciences werd het verloop van de test omschreven. Ze had betrekking op 18 patiënten, waarbij de nieuwe methode een proteïne dat specifiek is voor prostaatkanker in 86% van de bloedstalen kon opsporen. Bij de gewone testen was dat maar 25%. De technologie van Nanosphere komt er op neer dat antilichamen aan de nanopartikeltjes goud worden verbonden, waardoor een supergevoelig waarschuwingssysteem voor het opsporen van proteïnen die anders onontdekt zouden blijven onstaat.

Elke jaar ondergaan tienduizenden mannen een operatie waarbij de prostaat vanwege de aanwezigheid van prostaatkanker wordt weggenomen. In 40% van de gevallen keert de prostaatkanker echter terug. C. Shad Thaxton, die ook deelnam aan het onderzoek, stelt dat de test mogelijk jaren eerder dan nu het geval is die terugkeer kan voorspellen. Voorwaarde is wel dat wordt aangetoond dat de test ook werkt bij grotere groepen proefpersonen, want de testen werden nu uitgevoerd met een groep van maar 18 proefpersonen.

Thaxton en Mirkin merken op dat de test – indien inderdaad ook op grotere schaal succesvol – inderdaad een doorbraak kan betekenen in de strijd tegen prostaatkanker. De levenskansen van patiënten die leiden aan prostaatkanker kunnen er gevoelig door toenemen. Bovendien kan de patiënt een gerust gevoel krijgen in de wetenschap dat de prostaatkanker onder controle is.

Buiten Mirkin en Thaxton werkte ook Norm Smith mee aan de studie. Mirkin is één van de oprichter van Nanosphere. Het onderzoek werd overigens gesponsord door het Amerikaans National Cancer Institute, dat gevestigd is in Bethesda, Maryland.

Na longkanker is prostaatkanker de tweede oorzaak van dood door kanker. Elk jaar wordt bij honderdduizenden mannen prostaatkanker vastgesteld. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er dat volgens de American Cancer Society 190.000. In de Verenigde Staten zouden dit jaar 27.000 doden als gevolg van prostaatkanker vallen. Het huidige testsysteem is gebaseerd op het meten van het prostate- specific antigen of PSA in het bloed.

Syndicatie