Nieuwe combinatie van medicijnen kan borstkanker in vroeg stadium bestrijden

Nieuwe combinatie van medicijnen kan borstkanker in vroeg stadium bestrijden

 Aantal vrouwen waarbij kanker verwijnt kan verdubbelen

 Er is goed nieuws voor vrouwen met borstkanker. Een nieuwe combinatie van medicijnen kan borstkanker in vroeg stadium bestrijden, zo blijkt uit een recente studie. Toch blijven geneesmiddelen voor de bestrijding van borstkanker enigszins controversieel. Uit andere studies blijkt dat sommige veelgebruikte geneesmiddelen weinig of geen effect zouden  hebben bij de bestrijding van kankers.

 Maar laat ons even bij het positieve nieuws blijven. De combinatie van geneesmiddelen kan het aantal vrouwen waarbij kanker verwijnt doen verdubbelen. De reden waarom ligt voor de hand: de combinatie van medicijnen focust meer gericht de tumoren dan bij gebruik van slechts één geneesmiddel. De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op het San Antonio Breast Cancer Symposium, waarbij werd gerefereerd aan het gecombineerd gebruik van Herceptin en Tykerb in een vroege fase van de ziekte.

Deze twee medicijnen focussen zich hoofdzakelijk op het proteïne HER-2 dat bij één op de vier borstkankers in te grote mate wordt geproduceerd. Herceptin blokkeert het proteïne aan de oppervlakte van de cel, Tykerb doet hetzelde binnenin de cel. Dr. Jose Baselga, momenteel directeur van het Massachusetts General Hospital Cancer Center, deed het onderzoek omtrent het gecombineerd gebruik van deze medicijnen toen hij nog in Barcelona werkte. Het onderzoek gebeurde bij 455 patiënten die eveneens chemotherapie ondergingen.  

Syndicatie