Strijd tegen kankertumoren: betere kankermedicijnen op komst

Nieuw vaccin dat bloedtoevoer naar kankertumoren afsnijdt in ontwikkeling

Strijd tegen kankertumoren: betere kankermedicijnen op komst  

De speurtocht naar nieuwe kankerbestrijders gaat onverminderd verder en er zitten opnieuw enkele veelbelovende geneesmiddelen in de pijplijn. Vaximm Holding AG, een joint venture tussen Merck KGaA en een Zwitsers investeringsfond is begonnen aan de testfase met een nieuw experimenteel kankervaccin. De voorlopige resultaten met het vaccin zijn veelbelovend.

Merck heeft al een eerste vaccin in de testfase zitten. De nieuwe testfase zal betrekking hebben op een 40-tal patiënten, waarbij het geneesmiddel wordt toegediend aan patiënten met een vergevorderde vorm van pancreaskanker. Klaus Breiner, chairman of the board bij Vaximm en partner bij BB Biotech Ventures III, het Zwitsers fonds dat samenwerking met Merck in de joint venture, is hoopvol gestemd wat de resultaten van de testfase betreft.

Evenals Avastin, het topmedicijn van Roche Holding AG, snijdt VXM01 (de werknaam van het nieuwe vaccin) de bloedtoevoer naar de tumor af. Een verschil met Avastin is dat de nieuwkomer de eigen T-cellen van het menselijk afweersysteem mobiliseert om de bloedvezels rond de tumor te doden. Een therapeutisch vaccin als VXM01 werkt met andere woorden totaal verschillend van traditionele vaccins. Het geeft het afweersysteem munitie om de ziekte te bestrijden in plaats van te proberen om infectie te voorkomen.

Juerg Eckhardt, een BB Biotech Ventures partner, spreekt dan ook van een volgende en betere versie van Avastin. VXM01 kan echter gelijkaardige vormen van kankers aanpakken als Avastin. Daardoor beschikt het geneesmiddel over een groot potentieel. Het werd door Merck ontwikkeld, dat echter besliste om het niet zelf te vervolmaken maar op zoek te gaan naar een partner. Dit kadert in de strategie van het bedrijf om medicijnen in de pijplijn uit te besteden aan een partner.

Merck ontwikkelt nog een ander experimenteel vaccin. Stimuvax is bedoeld voor de strijd tegen long- en borstkanker. Wanneer dit geneesmiddel kan gecommercialiseerd worden, kan de jaaromzet al in een eerste fase oplopen tot 1 miljard dollar. Het mogelijk marktaandeel van het tweede vaccin in ontwikkeling werd nog niet berekend.

Syndicatie