Zijn PSA-testen voor prostaatkanker al dan niet betrouwbaar?

Zijn PSA-testen voor prostaatkanker al dan niet betrouwbaar?

Onderzoek wijst uit dat meten van PSA-niveau (prostate specific antigen) weinig oplevert

Over het testen op prostaatkanker via het meten van het PSA-niveau woedt al langer een hevig debat tussen voor- en tegenstanders. Het betreft een debat over het al dan niet zinvol zijn van deze testen. Het probleem is bekend: sommige mannen testen positief en blijken uiteindelijk toch geen prostaatkanker te hebben ontwikkeld, bij andere mannen is het omgekeerde het geval.

Zijn PSA-testen voor prostaatkanker al dan niet betrouwbaar?, is dan ook de vraag die moet gesteld worden. Vaak worden informatie-avonden over dit probleem gegeven waarbij de aanwezigen uiteindelijk met een ontevreden gevoel naar huis gaan. Eigenlijk hebben ze geen antwoord gekregen op hun vraag, maar zijn er eigenlijk alleen maar nieuwe vragen gerezen.

Onderzoek wijst uit dat het meten van het PSA-niveau (prostate specific antigen) uiteindelijk weinig oplevert, zodat de vraag moet worden gesteld of het nog wel nuttig is om dergelijke onderzoeken te blijven voeren. Ze kosten uiteindelijk toch redelijk veel geld en niemand wordt er echt beter van, zeker de patiënt niet die met heel wat onzekerheden blijft zitten.

 

Syndicatie