PSA-testen voor prostaatkanker hebben tot dusver weinig levens gered

PSA-testen voor prostaatkanker hebben tot dusver weinig levens gered

Zweedse studie rond PSA-testen voor prostaatkanker doet twijfels over het nut van deze testen opnieuw toenemen

Kan via PSA-testen prostaatkanker al in een relatief vroeg stadium worden opgespoord of niet? Het antwoord op deze vraag kan voor miljoenen mannen belangrijk zijn. Jaarlijks worden heel wat van deze testen afgenomen, zonder dat meteen duidelijk is dat ze wel degelijk hun nut hebben. Inmiddels zijn er al een paar studies rond dit onderwerp verschenen en die schetsen eigenlijk een weinig positief plaatje.

PSA-testen voor prostaatkanker hebben tot dusver weinig levens gered, zo blijkt uit een studie uitgevoerd door onder leiding van Gabriel Sandblom van het Karolinska Institute in Stockholm. Sandblom ging uit van gegevens over een periode van 20 jaar, wat de betrouwbaarheid van de studie natuurlijk versterkt. Ze startte al in 1987 en is de langstlopende die tot dusver werd uitgevoerd.

Bij de studie waren de gegevens van 9.026 mannen betrekken. De resultaten van wat Sandblom onderzocht, stonden te lezen in het British Medical Journal. De Zweedse studie rond de PSA-testen voor prostaatkanker doet twijfels over het nut van deze testen opnieuw toenemen, twijfels die in de medische wereld al behoorlijk groot waren. De vraag blijft dus in hoeverre we de resultaten van PSA-testen mogen geloven.

Syndicatie