Nieuwe pil tegen prostaatkanker vertraagt groei van de tumor

Nieuwe pil tegen prostaatkanker vertraagt groei van de tumor

Geneesmiddel van Johnson & Johnson verlicht bovendien de pijn voor patiënten die lijden aan prostaatkanker

In de strijd tegen prostaatkanker, een gevreesde aandoening die wereldwijd de dood van heel wat mannen op haar geweten heeft, werden recent een paar belangrijke successen geboekt. In bepaalde gevallen werd genezing mogelijk, in andere gevallen werd de levensduur van de patiënten in aanzienlijke mate verlengd.

Op de American Society of Clinical Oncology meeting in Chicago werden ook dit jaar, zoals ook tijdens de voorgaande jaren het geval was, nieuwe behandelingsmethoden voorgesteld. Daarbij wordt met name vooral uitgekeken naar geneesmiddelen die kunnen helpen wanneer chemotherapie geen succes heeft. Niet iedere patient reageert namelijk positief op chemo, zodat in dergelijke gevallen alternatieve methoden moeten worden overwogen.

Een nieuwe pil tegen prostaatkanker vertraagt de groei van de kanker van de tumor. Zytiga blijkt namelijk wel te werken wanneer chemotherapie dat niet doet. Op de meeting in Chicago kregen de aanwezigen te horen dat de levensduur van de patiënten aanzienlijk kan worden verlengd wanneer het geneesmiddel tijdig wordt toegediend. Eens te meer is het dus noodzakelijk om de kanker tijdig op te sporen. 

Het geneesmiddel ontworpen door Johnson & Johnson verlicht bovendien de pijn voor patiënten die lijden aan prostaatkanker, wat ook nog eens extra meegenomen is. De levensduur van de patiënten die Zytiga in combinatie met steroïden werd gemiddeld met 16 maanden verlengd. Dat is tweemaal zo veel als bij patiënten die alleen maar steroïden toegediend krijgen.

Volgens de American Society of Clinical Oncology waren de resultaten van de studie zo overtuigend dat deze werd stopgezet en dat mannen die aan prostaatkanker leiden nu Zytiga voorgeschreven kunnen krijgen. Een belangrijke concurrent van het geneesmiddel is Provenge, een medicijn dat door de eveneens Amerikaanse onderneming Dendreon wordt ontwikkeld. Beide medicijnen kunnen in ieder geval de levenskwaliteit duidelijk verbeteren.

Syndicatie