Zwarte stoelgang kan op darmkanker wijzen

Zwarte stoelgang kan op darmkanker wijzen

Doe regelmatig de test want voorkomen is beter dan genezen

Tegenwoordig overlijden meer mannen aan kanker dan aan hart- en vaatziekten. We hoeven echter niet ongerust van onze stoel te springen, want van een explosie van kankers is zeker geen sprake. Eerder is het aantal hart- en vaatziekten dankzij allerlei voorzorgsmaatregelen (en vooral tijdig ingrijpen) zo ver teruggedrongen dat kanker ze voorbij heeft gestoken als belangrijkste doodsoorzaak.

Dat geldt echter alleen voor mannen, want bij vrouwen is de trend nog altijd niet gekeerd. Dat betekent echter niet dat vrouwen meer van kanker gespaard blijven, integendeel zelfs. Een aantal kankers zijn sterk in opmars en dan denken we op de eerste plaats aan borstkanker bij de vrouwen en aan prostaatkanker bij de mannen. Ook het gevallen van leukemie is de jongste jaren blijkbaar gestegen.

Een kanker waar we echter steeds meer over horen is darmkanker. Zeker wie zich in een risicogroep bevindt, meer bepaald wanneer zich in de familie wel vaker gevallen van darmkanker hebben voorgedaan, kan beter een verhoogde waakzaamheid aan de dag leggen. Tegenwoordig wordt er steeds meer gedaan om de gevallen van deze zeer dodelijke vorm van kanker tijdig te melden.

Zwarte stoelgang kan op darmkanker wijzen, dus geven we u het advies om regelmatig even in de wc te kijken welke kleur uw stoelgang die dag had. Wie nog twijfelt, kan in de winkel of bij de dokter een test vinden die mits een simpele ingreep aangeeft of u als dan niet darmkanker hebt. Doe regelmatig de test want voorkomen is beter dan genezen, zeker in het geval van een kwaal als darmkanker.

Syndicatie