Cocktail medicijnen kan huidkanker (melanoom) doen vertragen

Cocktail medicijnen kan huidkanker (melanoom) doen vertragen

Mogelijk weer stapje vooruit in de strijd tegen huidkanker of melanoom

De cijfers zijn ronduit verontrustend: één op zes krijgt tegenwoordig huidkanker. Deze vorm van kanker wordt vaak onderschat. Er bestaan weliswaar relatief onschadelijke vormen van deze kanker, maar wereldwijd sterven er uiteindelijk elk jaar toch duizenden mensen aan huidkanker.

Anderzijds wordt er steeds meer vooruitgang geboekt in de strijd tegen huidkanker of melanoom. Er  wordt ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen die kunnen worden ingezet in de strijd tegen deze gevreesde aandoening. Regelmatig komen er ook daadwerkelijk nieuwe geneesmiddelen op de markt.

Een cocktail van medicijnen kan huidkanker (melanoom) doen vertragen, zo blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten. Het betreft meer bepaald een mengeling van twee moleculen die door GlaxoSmithKline Plc (GSK) ontwikkeld worden. Volgens de eerste resultaten zouden er weinig complicaties zijn, ook van neveneffecten valt tot dusver weinig of niets te merken. De combinatie bestaat uit dabrafenib en trametinib, twee moleculen die zich nog in een ontwikkelingsfase bevinden. 

Mogelijk is weer een stapje vooruit gezet in de strijd tegen huidkanker of melanoom, vooral omdat bovenvermelde medicijnen weinig of geen nevenwerkingen hebben. De cocktail werd uitgetest bij 77 patiënten met een vergevorderde vorm van huidkanker of melanoom. 

De resultaten van de werking van de cocktail werden voorgesteld op het congres van de American Society of Clinical Oncology. Jeffrey Weber, oncoloog bij het H. Lee Moffitt Cancer Center in Tampa, Florida, was verrukt over wat hij te horen en te zien kreeg. Het tweede geneesmiddel blijkt de neveneffecten verbonden aan het gebruik van het eerste vrijwel compleet te onderdrukken.

Volgens de cijfers van de American Cancer Society worden elk jaar 70.000 Amerikanen geconfronteerd met huidkanker of melanoom. Exacte cijfers voor Europa zijn niet bekend, maar liggen hoogstwaarschijnlijk in dezelfde orde van grootte.

Syndicatie