Link tussen zwaarlijvigheid (obesitas) en verschillende vormen van kanker wordt steeds duidelijker

Link tussen zwaarlijvigheid (obesitas) en verschillende vormen van kanker wordt steeds duidelijk

Zwaarlijvigheid of obesitas zou verantwoordelijk zijn voor 30% tot 40% van de gevallen van nierkanker

Wereldwijd worden grote bedragen geïnvesteerd in de strijd tegen kanker. Een definitieve genezing van de ziekte is nog niet mogelijk (en zal dat misschien ook nooit mogelijk zijn), maar de overlevingskansen van kankerpatiënten zien er steeds beter uit. Niet iedereen bij wie kanker wordt vastgesteld, is automatisch gedoemd om te overlijden. De overlevingskansen voor kankerpatiënten zijn duidelijk verbeterd.

Inmiddels krijgen we stilaan een beter beeld op wat kanker eigenlijk veroorzaakt. Misschien is dit verkeerd uitgedrukt, eigenlijk moet het zo worden gesteld ‘wat de woekering van kankercellen eigenlijk bevordert’. Een aantal factoren die die woekering bevorderen, liggen voor de hand. Dat geldt bijvoorbeeld voor roken, maar ook voor een gebrek aan lichaamsbeweging en zwaarlijvigheid en obesitas.

De link tussen zwaarlijvigheid (obesitas) en verschillende vormen van kanker wordt steeds duidelijk, zonder dat evenwel het mechanisme daarachter kon worden ontrafeld. We weten met andere woorden nog altijd niet waarom te veel kilo’s de ontwikkeling van kanker bevordert. Meer wetenschappelijk onderzoek zal nodig zijn om die reden te ontbloten. Maar de cijfers spreken anderzijds wel boekdelen.

Zwaarlijvigheid of obesitas zou bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor 30% tot 40% van de gevallen van nierkanker. Daarnaast zouden ook slokdarm-, lever- en pancreaskanker deels of zelfs grotendeels het gevolg kunnen zijn van een te veel aan kilo’s dat de man of vrouw in kwestie moet meeslepen.

Sommige onderzoekers pakken met gewaagde conclusies uit. Zo zou zwaarlijvigheid (obesitas) de kansen op slokdarmkanker maar liefst verzestienvoudigen. Eigenlijk wordt het hele verteringsstelse bedreigd door een overvloed aan kilo’s. De boodschap klinkt dan ook luid en duidelijk: doe al het mogelijk om zo weinig mogelijk kilo’s mee te slepen, overgewicht blijkt een hele kwaaie boosdoener wat de ontwikkeling van kankers betreft.

Syndicatie