Zenuwen kunnen tijdelijk gevoeliger worden na een borstvergroting

Zenuwen kunnen tijdelijk gevoeliger worden na een borstvergroting

Pijn als gevolg van een borstoperatie verdwijnt meestal vrij snel

Een borstoperatie, of het nu een borstvergroting dan wel een borstlift is, zal in de meeste gevallen weinig neveneffecten hebben. Er is op de eerste plaats natuurlijk het lidteken. Mediconsult hecht als specialist in borstingrepen veel belang aan het uiteindelijke litteken. De patiënte mag er dan ook van uitgaan dat als het litteken genezen is, het vrijwel onzichtbaar is geworden.

Er zijn echter ook nog andere neveneffecten die kunnen opduiken. Tijdens de operatie worden de zenuwen die het gevoel van de huid regulieren altijd enigszins beschadigd door de incisie die gemaakt wordt, aldus Mediconsult. Dat kan tijdelijke veranderingen zoals gevoeligheid of gevoelloosheid van de borsten teweeg brengen. Deze wijzigingen zijn echter tijdelijk van aard, het effect er van zal geleidelijk aan verdwijnen.

Alhoewel infecties sporadisch kunnen voorkomen, blijven deze volgens Mediconsult een relatief klein risico. Preventief wordt daarom meestal tijdens de operatie een antibioticum via het infuus toegediend, waarmee het risico op inflatie meteen al een stuk kleiner is. Voorkomen is zeker in dit geval beter dan genezen.

De stap naar een borstvergroting wordt door sommige vrouwen soms maar aarzelend gezet. Die aarzeling heeft nogal eens te maken met de vrees voor de gevolgen van een dergelijke ingreep. We leven gelukkig in een eeuw waarin de wetenschap grote vooruitgang heeft geboekt. Voor de gevolgen van zo’n ingreep hoeft dus niet echt te worden gevreesd.

Toch is het volgens specialisten zo dat er weinig negatieve effecten verbonden zijn aan een borstvergroting. Sommige patiënten ondervinden weinig last na de operatie, aldus Mediconsult. Andere patiënten kunnen de eerste dagen na de operatie wat pijn voelen. Die pijnen kunnen met een pijnstiller echter goed bestreden worden. Meestal verdwijnt de pijn spontaan na een paar dagen.

Bij ongeveer 2% van de patiënten kan er na de ingreep een ernstigere complicatie voorkomen, zo merkt Mediconsult op. Daaronder wordt met name het samentrekken van het kapsel rondom de prothese bedoeld,of de zogenoemde kapselcontractuur. Een zeldzame complicatie is die van een verharding of een bloedprop (Flebothrombosis) in een bloedvat,wat vanaf het oppervlak van de borst naar binnen gaat. Deze complicatie wordt ook wel de ziekte van Mondor genoemd.

Syndicatie