Operationeel verwijderen van de prostaat kan goede optie zijn bij prostaatkanker

Operationeel verwijderen van de prostaat kan goede optie zijn bij prostaatkanker

Radicale prostatectomie biedt overlevingskansen aan 40'ers, 50'ers en 60'ers in goede gezondheid

In het geval van prostaatkanker zijn verschillende behandelingsmethoden mogelijk, gaande van een afwachtende opstelling over bestraling tot en met opereren. Het operationeel verwijderen van de prostaat kan een goede optie zijn bij prostaatkanker, radicale prostatectomie biedt namelijk overlevingskansen aan 40'ers, 50'ers en 60'ers in goede gezondheid. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de neveneffecten (erectiestoornissen, incontinentie, lekken van urine) als gevolg van bestraling.

Mannen op middelbare en laat-middelbare leeftijd lopen namelijk meer kans om van prostaatkanker te sterven dan mannen van 70, 80, 90 of ouder. Bij deze laatste categorie zal de prostaatkanker namelijk zo langzaam groeien dat de persoon in kwestie meestal van een andere ziekte zal overlijden.

Alvorens tot een radicale prostatectomie wordt besloten, zullen de dokters eerst zekerheid zoeken of de prostaatkanker binnen de prostaat zelf is gebleven. Mogelijk hebben de cellen zich uitgebreid naar de nabijgelegen nymfeknooppunten, waardoor de kansen op genezing als gevolg van operatie een stuk kleiner zijn geworden. In dat verband kan de combinatie van opereren met bestraling nochtans goede vruchten afwerpen. Om er zeker van te zijn dat de prostaatkanker zich niet heeft verspreid, zullen de chirurgen een lymphadenectomie van het bekken doen. Hierbij worden lymfeknooppunten in het bekken onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen. Zijn die er inderdaad, dan zullen de chirurgen meestal geen radicale prostatectomie uitvoeren, eerder zal de voorkeur worden gegeven aan de andere vormen van behandeling.

Bij een radicale prostatectomy wordt de prostaat dus samen met de zaadkliertjes volledig verwijderd. Die zaadkliertjes zijn smalle kliertjes die vocht toevoegen aan het zaad. De chirurgen kunnen de prostaat op verschillende manieren verwijderen, waarbij onder andere wordt gesproken van retropubische prostatectomie (het maken van een kleine incisie in de maagwand om de prostaat te bereiken), een voorzichtige aanpak dat het uitzaaien van de kanker kan helpen beletten. Een tweede mogelijkheid is perineale prostatectomy, waarbij een incisie in de bilnaad wordt gemaakt. De bilnaad is de zone tussen het scrotum en de aars.

Syndicatie