PSA testen bij prostaatkanker blijven omstreden

PSA testen bij prostaatkanker blijven omstreden

Overlevingskansen voor mannen met kleine tumors zijn goed

Bij prostaatkanker blijft het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de ernstige en minder ernstige vormen van de aandoening. Sommige vormen van prostaatkanker zijn namelijk dodelijk, bij anderen zijn de risico's veel minder groot. Het maken van het onderscheid tussen de verschillende vormen van prostaatkanker blijft echter enigszins omstreden, want de normen voor het bepalen van de ernst van prostaatkanker zijn al sinds 1995 ongewijzigd gebleven.

Vooral in de Verenigde Staten worden vooral de mannen met een snelle groeiende vorm van prostaatkanker of met grotere tumoren voor onmiddellijke behandeling geselecteerd. Voor de mildere vormen van prostaatkanker in een vroeg stadium wordt vaker voor een afwachtende houding gekozen, zeker wanneer deze bij oudere mannen opduiken.

Zaak is in ieder geval om de evolutie van prostaatkanker op de voet te blijven volgen. Bij gevallen waar voor een afwachtende houding werd gekozen, dient toch te worden ingegrepen wanneer het plaatje verslechtert. De vraag is echter hoe moet worden vastgesteld in welk stadium de prostaatkanker zich bevindt. Meest betrouwbaar is het nemen van een staal dat volgens via een biopsie op de ernst van de prostaatkanker wordt gecontroleerd. Is er sprake van vooruitgang, dan zal meteen ingegrepen moeten worden.

Medische wetenschappers zijn van mening dat in mildere vormen van prostaatkanker er geen noodzaak is om snel in te grijpen. Het kiezen van een afwachtende houding kan dus hier op zijn plaats zijn. In Zweden vond een onderzoek plaats bij mannen met een vroeg stadium van prostaatkanker en die werden gedurende 12,50 jaar gevolgd. De pverlevingskansen voor mannen met kleine tumors van het minder agressieve type bleken goed te zijn.

PSA testen bij prostaatkanker blijven echter omstreden, zo blijkt. Bij het Zweeds onderzoek werd bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van de prostate-specific antigen (PSA) test om prostaatkanker vast te stellen. Eén van de kritieken op deze vorm van testen is dat er zo vroege vormen van prostaatkanker worden vastgesteld die anders geen problemen zouden opgeleverd hebben.

Bij het Zweeds onderzoek bleef 91% van de mannen na een periode van 21 jaar te zijn overleden. Daarvan was echter slechts 16% overleden aan prostaatkanker. De meeste prostaatkankers groeiden erg langzaam tijdens de eerste 10 tot 15 jaar van de studie. Na 15 jaar was er echter sprake van een aanmerkelijke verslechtering van de situatie.

Syndicatie