Probeer toch in beweging te blijven wanneer kanker is vastgesteld

Probeer toch in beweging te blijven wanneer kanker is vastgesteld

Vermindering van lichaamsbeweging kan leiden tot een hogere mate van vermoeidheid

Het klinkt tegenstrijdig, maar toch is het waar: vermindering van lichaamsbeweging kan bij kankerpatiënten leiden tot een hogere mate van vermoeidheid. Probeer daarom toch in beweging te blijven, ook wanneer er kanker is vastgesteld. In veel gevallen gaan kankerpatiënten hun fysische activiteiten tot een minimum beperken wanneer de ziekte is vastgesteld. Dat blijkt dus een foute ingesteldheid te zijn.

Jennifer Litton, als borstkankerspecialist verbonden aan de University of Texas bij het M. D. Anderson Cancer Center, stelde vast dat een afname van de fysieke activiteit kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie. Ook bij kankerpatiënten waar de diagnose darmkanker is gesteld bleken dezelfde symptomen te vertonen wanneer hun lichamelijke activiteiten tot een minimum werden beperkt.

Wetenschappers hebben ontdekt dat zelfs gezonde en goed afgetrainde atleten die langere tijd in bed of in een zetel doorbrachten met een grotere mate van vermoeidheid af te rekenen krijgen. Die vermoeidheidsverschijnselen gingen bovendien gepaard met angst, depressie, vermoeidheid, misselijkheid enzovoort. Het spreekwoord ‘rust roest' blijkt dus een grote mate van waarheid te bevatten. Een verklaring voor het fenomeen is echter niet onmiddellijk beschikbaar.

Door regelmatig te bewegen, bleken deze gevoelens van vermoeidheid te verminderen. Dit deed zich eveneens voor kankerpatiënten, zodat het alleszins aangewezen lijkt om zelfs als kankerpatiënt in beweging te blijven. Zelfs kankerpatiënten die chemotherapie of een andere vorm van therapie volgen, krijgen het dwingend advies om toch maar in beweging te blijven.

Er kunnen periodes zijn dat het minder goed gaat en dat kankerpatiënten niet aan lichaamsbeweging toekomen. Dat betekent echter niet dat ze zich mogen laten ontmoedigen. Zodra de gezondheidstoestand het weer toelaat, moet een bepaalde vorm van lichaamsbeweging opnieuw mogelijk zijn. Door te bewegen, zullen ook kankerpatiënten zich minder vermoeid voelen en dat kan mogelijk een belangrijke troef in de strijd tegen de ziekte worden. Verder onderzoek zal hieromtrent uitsluitel moeten geven.

Syndicatie