Hoe kunnen vermoeidheidsverschijnselen bij darmkanker worden bestreden?

Hoe kunnen vermoeidheidsverschijnselen bij darmkanker worden bestreden?

Dagboek kan oorzaak van uitputting bij darmkankerpatiënten helpen ontdekken

In veel gevallen gaat darmkanker gepaard met ernstige vermoeidheidsverschijnselen, die zelfs aan uitputting kunnen grenzen. Voor sommige gevallen is er een logische verklaring voor die vermoeidheid voorhanden. De darmkankerpatiënt wil bijvoorbeeld zijn dagdagelijkse bezigheden verder zetten, maar dat is in de gegeven omstandigheden wat te veel van het goede gevraagd.

De gewone dingen van alledag zijn vaak te veel voor iemand die aan darmkanker lijdt. Daarom is belangrijk dat er wordt overgeschakeld naar een andere, aangepaste routine. De dagdagelijkse activiteiten moeten met andere woorden aangepast worden aan de behandeling van darmkanker. Het is nu eenmaal zo dat iemand die aan darmkanker lijdt niet evenveel kan doen als iemand die gezond is.

Daarnaast gaan depressie en uitputting vaak hand in hand. Wie te horen krijgt dat hij of zij aan darmkanker lijdt, zal een serieze klap krijgen. Mogelijk kan dit aanleiding geven tot een depressie, die gepaard zal gaan met zware vermoeidheid. Behandeling voor depressie is in dergelijke gevallen uiteraard aangewezen. Sommige darmkankerpatiënten weigeren echter te ontkennen dat ze aan een depressie lijden. Daardoor blijft de behandeling uit en zal de vermoeidheid alleen maar gaan toenemen. Dat depressie en darmkanker vaak hand in hand gaan (en in combinatie de vermoeidheidsverschijnselen doen toenemenà, wordt in veel gevallen over het hoofd gezien.

Hoe kunnen vermoeidheidsverschijnselen bij darmkanker worden bestreden?, zo luidt dan een logische vraag. Om iets aan de uitputting te kunnen doen, is het noodzakelijk dat de oorzaak er van wordt achterhaald. Het bijhouden van een dagboek kan de oorzaak (of de oorzaken) van uitputting bij darmkankerpatiënten helpen ontdekken.

Hoe gaat zo'n dagboek in zijn werk? Heel eenvoudig: de darmkankerpatiënt schrijft op op welke momenten hij last heeft van uitputtingsverschijnselen en wat aan die symptomen vooraf is gegaan. Op die manier kan de dokter aan de weet komen of de behandeling van de darmkanker verantwoordelijk is voor de vermoeidheidsverschijnselen dan wel of er naar een andere oorzaak moet worden gezocht.

Symptomen die kunnen wijzen op zware vermoeidheid zin onder andere vermoeide ogen, zware benen, een algemene vorm van uitputting, stijve schouders, een verminderd energieniveau, een gevoel van verveeldheid, gebrek aan concentratievermogen, angstgevoelens, zenuwachtigheid, slaaproblemen enzovoort. Wanneer deze verschijnselen aan één of meerdere oorzaken gelinkt kunnen worden, zijn we al een stuk op de goede weg.

Syndicatie