Hormonenmedicijnen kunnen levensduur van sommige prostaatkanker patiënten verlengen

Hormonenmedicijnen kunnen levensduur van sommige prostaatkanker patiënten verlengen

Combinatie van hormonenmedicijnen met bestraling kunnen risico’s op overlijden reduceren

In de strijd tegen prostaatkanker, nog altijd een belangrijke doodsoorzaak bij mannen, wordt geleidelijk aan vooruitgang geboekt. Het gaat relatief traag, maar anderzijds slaagt de medische wetenschap er toch steeds weer in om de levensduur te verlengen. Ook de kansen op overleving worden geleidelijk aan groter, hoewel van een definitieve doorbraak zeker nog geen sprake is.

Hormonenmedicijnen kunnen de levensduur van sommige prostaatkanker patiënten verlengen, zo blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten verschenen in de New England Journal of Medicine. Het bedrijf meer bepaald de geneesmiddelen Lupron van Abbott Laboratories en Zoladex van AstraZeneca die een gunstige invloed blijken te hebben op de levensduur.

Met name de combinatie van hormonenmedicijnen met bestraling kan de risico’s op overlijdens reduceren. Het onderzoek wees uit dat behandelde patiënten 62% kans hadden om 10 jaar later nog te leven, terwijl bij niet-behandelde patiënten die kans slechts 57% was. De kans op overlijden was 4% bij de gecombineerde behandeling, tegenover 8% bij alleen bestraling. Wel dient er opgemerkt dat aan een behandeling met hormonenmedicijnen nevenwerkingen verbonden zijn.