Genentechnologie maakt beschadigde longen toch bruikbaar voor transplantatie

Genentechnologie maakt beschadigde longen toch bruikbaar voor transplantatie

Aanbod aan beschikbare longen voor transplantatie kan zo verdubbelen of zelfs verdrievoudigen

Bij transplantaties blijft beschikbaarheid van organen een belangrijke handicap. Het aanbod aan organen is te klein en bovendien zijn niet alle aangeboden organen bruikbaar

Bij transplantaties blijft beschikbaarheid van organen een belangrijke handicap. Het aanbod aan organen is te klein en bovendien zijn niet alle aangeboden organen bruikbaar. In het geval van longen heeft het weinig zin om een beschadigde long door een andere beschadigde long te vervangen. Er is echter hoop: genentechnologie maakt beschadigde longen toch bruikbaar voor transplantatie, zo blijkt uit een Canadese studie. Het aanbod aan beschikbare longen voor transplantatie kan zo verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.

Shaf Keshavjee, de Canadese wetenschapper die de studie publiceerde, zei in een interview met Science Translational Medicine dat de longen kunnen weggenomen uit de lichamen van de donoren, zelfs na hun dood. Ze worden vervolgens behandeld met het gen IL-10, dat de kansen op ontstekingen reduceert. Na deze behandeling komen de longen toch in aanmerking voor transplantie, want IL-10 helpt de longfunctie versterken. Keshavjee deed zijn proefnemingen bij varkens, maar hetzelfde effect mag bij mensen worden verwacht.

Elk jaar sterven wereldwijd honderden mensen in afwachting van een longtransplantatie, zo blijkt uit cijfers verstrekt door het Organ Procurement and Transplantation Network. De genenbehandeling kan dus elk jaar heel wat mensenlevens helpen redden. Mits goedgekeurd in menselijke testen, kan de methode binnen een periode van ongeveer vijf jaar op grote schaal geïmplementeerd worden.

Shaf Keshavjee, medewerker van het McEwan Centre for Regenerative Medicine aan de University Health Network in Toronto, wijst er op dat de hele behandeling eigenlijk neerkomt op de reparatie van longen. Door hun situatie te evalueren is het mogelijk om uit te zoeken wat er mis mee is. Indien hersteld zijn deze longen volgens Keshavjee perfect bruikbaar voor transplantiedoeleinden.

Het merendeel van de longen die momenteel voor transplantatie worden aangeboden zijn momenteel niet bruikbaar omdat ze ofwel beschadigd ofwel ontstoken zijn. Bij de behandeling worden de longen eerst weer opgewarmd tot de normale lichaamstemperatuur, waardoor de cellen van het orgaan deels zichzelf opnieuw herstellen.

Syndicatie