Genentest kan risico’s op prostaatkanker beter helpen inschatten

Genentest kan risico’s op prostaatkanker beter helpen inschatten

Proteïne in mannelijk bloed kan stijgen wanneer kanker aanwezig is

Een gen dat de individuele kenmerken van het DNA bij een man identificeert, kan de risico’s op prostaatkanker beter helpen inschatten. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door DeCode Genetics, een Amerikaans bedrijf. Het gen kan met andere woorden de betrouwbaarheid van een test op prostaatkanker helpen verbeteren. Daarmee kan een nieuwe stap worden gezet in de strijd tegen deze gevreesde aandoening.

De proteïne in mannelijk bloed kan stijgen wanneer kanker aanwezig is, zo luidt meestal het uitgangspunt bij een onderzoek naar prostaatkanker. Deze test is echter niet betrouwbaar, er kunnen valse signalen worden gegeven. Zo kan er nodeloos alarm worden geslagen, maar kunnen eveneens daadwerkelijke gevallen van prostaatkanker niet gesignaleerd worden. 

De resultaten van een test op basis van genen zijn betrouwbaarder, zo concludeerde het onderzoeksteam van DeCode Genetics. Het bedrijf analyseerde de genomen van duizenden mannen. Bleek dat mannen met bepaalde genenvariaties een hogere score hadden wanneer ze aan een PSA-test werden onderworpen. Wanneer deze testen aangepast werden op basis van de genetische profielen van de mannen in kwestie, wijzigde het risico op prostaatkanker met 7%. Het is echter nog te vroeg om op basis van dit onderzoek al verregaande conclusies te trekken, meer onderzoek is nodig om de resultaten van het onderzoek te bevestigen.