Aspirine kan verschillende vormen van kanker helpen voorkomen

Aspirine kan verschillende vormen van kanker helpen voorkomen

 75 milligram aspirine per dag gedurende vijf jaar vermindert kansen op kanker met 20%

 Aspirine, het ons allen welbekende aspirientje,  kan verschillende vormen van kanker helpen voorkomen, zo blijkt uit recent onderzoek. Het medicijn, dat zowat een eeuw oud is, wordt tot dusver gebruikt om pijn te bestrijden en om bloedklonters te bestrijden. De toepassingsmaatregelen van aspirine zouden echter veel verder reiken dan aanvankelijk was gedacht.  

 75 milligram aspirine per dag gedurende vijf jaar vermindert kansen op kanker met 20%, zo laten we in het medisch tijdschrift The Lancet. De kansen op onder andere long-, darm-, maag- en prostaatkanker zouden sterk gereduceerd worden in geval van dagelijkse inname van een aspirientje. De resultaten van het onderzoek zijn betrouwbaar, want gebaseerd op 25.570 patiënten. Peter Rothwell, professor klinische neurologie in het John Radcliffe Hospital in Oxford, Engeland, kwam tot de conclusie dat op de eerste plaats darmkanker kan worden voorkomen.

Rothwell waarschuwde echter meteen dat het nog voorbarig is al verregaande conclusies te trekken. Er is nog veel meer medisch onderzoek nodig om aspirine te gebruiken als preventief middel voor kanker. Hijzelf is een grote voorstander van het gebruik van het medicijn, hijzelf neemt het al jaren. Het kan echter nog jaren duren alvorens duidelijk wordt in welke hoeveelheden aspirine moet worden gebruikt worden om effectief kanker te voorkomen. In ieder geval lijkt er een nieuwe, voorlopig weliswaar kleine, doorbraak in de strijd tegen kanker te zijn bereikt.

Syndicatie