Kan rectaal onderzoek de kansen op prostaatkanker doen verminderen?

Kan rectaal onderzoek de kansen op prostaatkanker doen verminderen?

Bloedonderzoek en rectaal onderzoek helpen prostaatkanker ontdekken, maar kunnen aantal sterfgevallen niet terugdringen

Gabriel Sandblom van het Karolinska Institute in Stockholm voerde onderzoek uit rond bloed- of PSA-testen en rectaal onderzoek voor het opsporen en helpen bestrijden van prostaatkanker, maar de resultaten van zijn onderzoek zijn weinig bemoedigend. Eigenlijk moet in de strijd tegen deze voor mannen zo dodelijke ziekte de grote doorbraak nog worden gerealiseerd

Kan rectaal onderzoek de kansen op prostaatkanker doen verminderen?, was één van de vragen die Sandblom zich vooraf stelde. Hij kwam tot het besluit dat over de afgelopen 20 jaar maar weinig levens konden worden gered dankzij het uitvoeren van bloedproeven en rectaal onderzoek. Daarmee worden deze vormen van onderzoek naar de gevreesde ziekte eens te meer op losse schroeven gezet. Sandblom’s onderzoek was in ieder geval weinig bemoedigend om deze testen te blijven uitvoeren.

Bloedonderzoek en rectaal onderzoek helpen prostaatkanker ontdekken, maar kunnen het aantal sterfgevallen (helaas) niet terugdringen, zo kan de conclusie van het onderzoek van Sandblom luiden. Bovendien dient de vraag te worden gesteld of deze vormen van onderzoek uiteindelijk niet meer slecht dan goed doen, zeker op psychisch vlak. Bij sommige mannen werd namelijk een verkeerde diagnose gesteld.

Syndicatie