Operatie in geval van prostaatkanker kan dood niet altijd voorkomen

Operatie in geval van prostaatkanker kan dood niet altijd voorkomen

Discussie over agressieve behandeling prostaatkanker laait daarmee opnieuw op

In het geval van prostaatkanker wordt vaak beslist om het betrokken lichaamsdeel te verwijderen, kwestie van erger te voorkomen. Dat gebeurt zelfs regelmatig in een vroege fase van de ziekte, waarbij de behandelende geneesheren beslissen om het zekere voor het onzeker te nemen.

De neveneffecten van zo’n operatie mogen niet worden onderschat. In veel gevallen wordt de man namelijk impotent, in andere gevallen is er sprake van impotentie. Daarom moet de vraag worden gesteld of de operatie wel zinvol is, rekening gehouden met de kansen op een verlenging van de levensduur. Recent zijn in de Verenigde Staten twee medische studies aan dit onderwerp gewijd.

Een operatie wegens prostaatkanker kan de dood niet altijd voorkomen, zo luidt de conclusie van één van deze studies. Ze had betrekking op 731 mannen over een periode van 10 jaar. Van sommige van die mannen werd de prostaat operationeel verwijderd, van anderen werd de zaak op de voet gevolgd. Deze laatste groep kreeg uiteraard in geval een andere vorm van medische behandeling wanneer dat nodig bleek te zijn.

Volgens de resultaten van het onderzoek, verschenen in het blad New England Journal of Medicine, bleek 47% van de mannen waarvan de prostraat operationeel was verwijderd na 10 jaar te zijn overleden, tegenover 49,90% in de doelgroep die door de medische wereld werd opgevolgd.

De discussie over een (te) agressieve behandeling van prostaatkanker laait daarmee opnieuw op. Otis Brawley, chief medical officer bij de American Cancer Society, is van mening dat er in de afgelopen 20 jaar heel wat is gebeurd wat mannen veel schade heeft toegebracht zonder dat dit absoluut noodzakelijk was. De beslissing omtrent al dan niet opereren moet worden genomen op basis van de PSA-waarde, in geval van een hoge PSA-waarde is chirurgisch ingrijpen in de meeste gevallen wel noodzakelijk.

Syndicatie