Medicijn voor darmkanker stelt teleur in testen

Medicijn voor darmkanker stelt teleur in testen

Meer research noodzakelijk om verlenging levensuur patiënten met darmkanker te bewijzen

Volgens nieuwe testen slaagt Erbitux, een geneesmiddel van Merck KGaA en Eli Lilly & Co.’s  er niet in om de levensduur van patiënten met darmkanker te verlengen. De studie gebeurde door een onafhankelijke instantie, zodat de resultaten er van moeilijk betwist kunnen worden.

Van Erbitux was relatief veel verwacht, zodat de medische wereld relatief verrast was door het feit dat de resultaten van het onderzoek tegenvielen. Het geneesmiddel werd uitgetest op een groep patiënten met het zogenaamde KRAS-gen door een team onder leiding van Timothy Maughan, professor oncologie aan de School of Medicine aan Cardiff University in het Verenigd Koninkrijk.

Op basis van voorgaande studies hadden de onderzoekers gehoopt dat Erbitux voor een verlenging van de levensduur zou zorgen. Anderzijds zou een gemuteerde versie van het gen de werking van het medicijn wel verbeteren. De resultaten van het  zogenaamde COIN trial, werden vrijgegeven door de European Cancer Organization en de European Society for Medical Oncology op een congres in Berlijn. Uit eigen studies van het Duits farmabedrijf Merck (niet te verwarren met de Amerikaanse branchegenoot Merck & Co) was gebleken dat Erbitux de levensduur van patiënten die leden aan darmkanker gemiddeld met 3,50 maanden verlengde. De vergelijking werd gemaakt ten opzichte van darmkankerpatiënten die alleen chemotherapie kregen.

Professor Maughan was ronduit geshockt door de uitslagen van het onderzoek, want evenals iedereen anders had hij verwacht dat Erbitux de levensduur van mensen met darmkanker zou verlengen. Concreet wil dit zeggen dat de groei van de tumor zou zijn afgeremd. Zijn collega Scott Kopetz, assistant professor Gastrointestinal Medical Oncology aan het Anderson Cancer Center in Houston, was eveneens verrast. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat het gebruik van Erbitux volledig zal worden stopgezet.

Het geneesmiddel is alleszins nog steeds bruikbaar bij patiënten met darmkanker, dit in combinatie met chemotherapie. Mogelijk kan het medicijn toch de tumors doen slinken, waardoor opereren mogelijk of toch alleszins makkelijker wordt. 

Volgens professor Maughan vallen de tegenstrijdige resultaten in het onderzoek mogelijk te verklaren door de verschillende soorten chemotherapie die de darmkanker-patiënten ondergingen. Ongeveer twee derde van de Britten met darmkanker koos voor Xeloda van het Zwitserse farmabedrijf Roche. In de studie die door Merck werd verricht, werd Erbitux gebruikt in combinatie van de standaard chemotherapie.

De uitslagen van het onderzoek tonen aan dat Erbitux als first-line treatment in combinatie met Xeloda mogelijk minder aangewezen is voor de bestrijding van darmkanker. Alleszins is verder onderzoek noodzakelijk, want mogelijk kan Erbitux toch helpen om de dosering aan chemotherapie bij darmkanker-patiënten te reduceren. De enige doelgroep die tot dusver werd geholpen, was een kleine groep met een normaal KRAS-gen bij wie een niet-opereerbare kanker zich naar de lever had uitgezaaid. Bij deze groei reduceerde Erbitux de kansen op dodelijke afloop met ongeveer 23%.

Syndicatie