Borstkanker: wanneer zijn knobbeltjes in de borst gevaarlijk en wanneer niet?

Borstkanker: wanneer zijn knobbeltjes in de borst gevaarlijk en wanneer niet?

40% van de vrouwen ontdekt op een bepaald moment knobbeltjes in de borst

Knobbeltjes in de borst komen veel meer algemeen voor dan wordt aangenomen. Bovendien wijzen ze niet altijd in de richting van borstkanker. 40% van de vrouwen ontdekt op een bepaald moment in de levensloop knobbeltjes in de borst. Het is van het grootste belang wat vrouwen doen meteen na de ontdekking van de knobbeltjes. Hoewel paniek een slechte raadgever is, kan van die eerste reactie het overleven afhangen.

Stephen Sener, voormalig president van de American Cancer Society en professor heelkunde aan de University of Southern California's Keck School of Medicine in Los Angeles, merkt dat op dat elke vrouw die knobbeltjes in de borst ontdekt meteen aan kanker denkt. Hoe ouder een vrouw is hoe rapper ze denkt dat ze die ene vrouw op zeven of acht is die borstkanker heeft ontwikkeld. Andere vrouwen reageren echter met onverschilligheid, zij zijn van mening dat kanker iemand anders overkomt maar niet zijzelf. Uiteraard is die houding volledig verkeerd.

Sener wijst er op dat het een wijdverspreide mythe is dat knobbeltjes in de borst automatisch in de richting van borstkanker wijzen. Susan Love, president van de Susan Love Foundation en als professor heelkunde collega van Sener aan de University of California Los Angeles David Geffen School of Medicine, is ook auteur van Dr. Susan Love'sBreast Book. Zij stelt dat knobbeltjes in de borst bij oudere vrouwen vaker in de richting van kanker wijzen dan dit bij jongere vrouwen het geval is. Het is dus wel degelijk zo dat de leeftijd een rol speelt in het verhaal van knobbeltjes in de borst.

Wat is dan wel de oorzaak van die knobbeltjes in de borst? We moeten eigenlijk het meervoud gebruiken, want er zijn verschillende oorzaken die mogelijk zijn. Er kan sprake zijn van een cyste (een zakje met vloeistof dat kan leeggemaakt worden, een abnormale maar niet-kankergebonden groei (zoals een fibroadenoma of - wat minder vaak voorkomt - een bloedklonter die knobbeltjes in de borst veroorzaakt) of een pseudo-knobbeltje. Laatstgenoemde worden veroorzaakt door hormonale veranderingen die niets te maken hebben met knobbeltjes in de borst. Maar wat ook de oorzaak is, knobbeltjes in de borst moeten altijd onderzocht worden. Sener en Love raden beiden een fysisch onderzoek aan, in combinatie met een mammografie en eventueel een ultrasound. Als het echt nodig is, kan een biopsie klaarheid verschaffen in verband met knobbeltjes in de borst.

Syndicatie