Helft minder roken kan risico’s op longkanker met kwart verminderen

Helft minder roken kan risico’s op longkanker met kwart verminderen

Stoppen met roken is niet voor iedereen haalbaar, geleidelijk aan afbouwen kan een valabel alternatief zijn

Het is een onmiskenbaar feit dat roken de risico’s op kanker in aanzienlijke mate verhoogd. Er is op de eerste plaats natuurlijk longkanker, maar er zou ook een duidelijk verband zijn tussen tabak en andere vormen van kanker. Het aantal slachtoffers dat elk jaar overlijdt als een onrechtstreeks gevolg van roken is bepaald indrukwekkend.

Kijken we even naar de Verenigde Staten, dan stellen we vast dat daar elk jaar 160.000 mensen als gevolg van longkanker overlijden. Dat is meer dan een kwart van alle sterfgevallen als gevolg van kanker. Inderdaad, longkanker doodt meer mannen en vrouwen dan alle andere vormen van kanker. De meeste van die sterfgevallen houden verband met roken.

De oplossing voor het probleem lijkt voor de hand te liggen: stoppen met roken. Dat is echter minder makkelijk dan het lijkt. Veel hardnekkige rokers hebben al verschillende vruchteloze pogingen achter de rug om de sigaret te laten. Nicotine is nu eenmaal verslavend en niet iedereen is in staat om van zo’n hardnekkige verslaving af te raken.

Er zijn echter alternatieven, bijvoorbeeld minder roken. De helft minder roken – bijvoorbeeld terugvallen van 20 sigaretten per dag tot minder dan 10 sigaretten per dag - kan de risico’s op longkanker met een kwart verminderen. Dat blijkt uit een studie die in de Journal of the American Medical Association is verschenen. Het kan dus in geen geval kwaad om al het mogelijke te doen om zo min mogelijk te roken.

 

Stoppen met roken is niet voor iedereen haalbaar, geleidelijk aan afbouwen kan dus een valabel alternatief zijn. Maar zelfs in geval u er in slaagt om volledig te stoppen met roken, is niet alle gevaar geweken. In de Verenigde Staten zijn er elk jaar 3000 overlijdens van mensen als gevolg van tweedehandsroken. Passief roken kan met andere woorden eveneens zeer schadelijk zijn.