Wat zijn de symptomen van darmkanker?

Wat zijn de symptomen van darmkanker?

In een vroeg stadium van darmkanker zijn er vaak geen duidelijke symptomen, maar toch is het belangrijk dat er tijdig op darmkanker wordt gereageerd

De diagnose van darmkanker stellen is niet altijd even makkelijk. In een vroeg stadium van darmkanker zijn er vaak geen duidelijke symptomen, hooguit een aantal aanwijzingen. Anderzijds is het toch belangrijk dat er tijdig op darmkanker wordt gereageerd. Het is dus opletten geblazen, waarbij aan volgende signalen meer dan bijzondere aandacht moet worden besteed:

Wijzigingen in de bewegingen van het darmstelsel, wijzigingen die zich vertaalden in aanhoudende diarree of constipatie, het gevoel dat de darm niet volledig kan geledigd worden, rectale bloedingen enzovoort.

Bloedsporen in de stoelgang kunnen in de richting van darmkanker wijzen, maar kunnen ook een indicatie van een andere aandoeningen geven.

Een ongemakkelijk gevoel in de buik, eventueel gepaard gaande met een opzwelling van de buik. Uiteraard is dat ‘ongemakkelijk gevoel’ een subjectief begrip, dat ook met andere problemen te maken kan hebben.

Een onverklaarbare vermoeidheid, die maakt dat betrokkene zijn ogen amper kan openhouden. Een dokter die zijn métier kent, zal meteen reageren wanneer hij met dergelijke symptomen wordt geconfronteerd.

Ook onverklaarbare afnames of toenames van het gewicht kunnen een alarmlampje doen branden. Daar kunnen ook meerdere oorzaken voor zijn, maar darmkanker is er daar eentje van.

Een aantal andere signalen laten aan duidelijkheid echter niets te wensen over. Iemand moet onmiddellijk een dokter contacteren voor een mogelijke diagnose van darmkanker wanneer:

Duidelijke veranderingen in de werking van het darmstelsel, gepaard met bloedingen van het rectum en/of bloed in de stoelgang. De meeste mensen gaan dan automatisch aan aambeien denken, maar de echte oorzaak wel eens veel ernstiger zijn. De dokter zal het rectum onderzoeken en mogelijk verder onderzoek (bijvoorbeeld colonosopie) aanbevelen. Dat betekent dat er een lange flexilibele buis in het rectum wordt geduwd, een ervaring die allesbehalve aangenaam is.

Wanneer de pijn in de buik of onderboek maar blijft duren en wanneer dit gepaard gaat met ongewoon gewichtsverlies en/of vermoeidheid. Deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben, maar darmkanker mag niet a priori uitgesloten worden.

Ook bloedarmoede doet een alarmlampje branden in verband met darmkanker. Bij het vaststellen van de oorzaak van die bloedarmoede zal een goede dokter steeds denken aan de mogelijkheid van darmkanker.

Syndicatie