Tweede rapport bevestigt link tussen radiografisch onderzoek en kanker

Tweede rapport bevestigt link tussen radiografisch onderzoek en kanker

Meer bewijsmateriaal is nodig om risico's van radiografisch onderzoek voldoende in te schatten

In de afgelopen jaren werd regelmatig gewaarschuwd voor het gevaar van straling verbonden aan radiografisch onderzoek. In de Verenigde Staten verschenen verschillende onderzoeken daaromtrent. Het is echter te vroeg om al definitieve conclusies aan te trekken, meer bewijsmateriaal is nodig om de risico's van radiografisch onderzoek voldoende in te schatten.

Het meest recente rapport over de invloed van radiografisch onderzoek op kanker is verschenen in het tijdschrift Archives of Internal Medicine. Een team researchers onder leiding van Amy Berrington de Gonzalez, onderzoeker aan het Amerikaans National Cancer Institute, probeerde het verband tussen radiografisch onderzoek en kanker mathematisch vast te leggen.

Hiervoor werd gebruik gemaakt van data uit vroegere rapporten betreffende de link tussen radiografisch onderzoek en kanker, van claims die bij verzekeringsmaatschappijen werden ingediend en van onderzoek uitgevoerd door het afnemen van enquêtes. De uitslagen van het onderzoek waren spraakmaken. Als gevolg van de 70.000 miljoen CT scans die in 2007 in de Verenigde Staten werden uitgevoerd, zouden 29.000 toekomstige kankergevallen staan.

Daarvan zouden er 14.000 het gevolg van zijn scans van de buik en het bekken, 4.100 van de borst, 4.000 van het hoofd en 2.700 van angiogramman. Een derde van de kankergevallen zou het gevolg zijn van radiografisch onderzoek uitgebracht bij mensen in de leeftijdscategorie van 35 tot 54. Tweederde van de gevallen zou bij vrouwen voorkomen, zonder dat er een duidelijke reden beschikbaar is voor het feit waarom de link tussen radiografisch onderzoek en kanker het meest uitgesproken is bij vrouwen.

Berrington de Gonzalez is niet verbaasd over het feit dat radiografisch onderzoek en kanker vooral opduikt bij buik en bekken, want deze onderzoeken worden het vaakst uitgevoerd. Een derde van de 70 miljoen radiografisch onderzoeken in de Verenigde Staten werden in 2007 uitgevoerd in buik en bekken.

Rita Redberg, professor geneeskunde aan de University of California in San Francisco en uitgever van Archives of Internal Medicine, hoopt dat de recente onderzoeken zowel de medische wetenschap als de consumenten alert zal maken op de link tussen radiografisch onderzoek en kanker. Vaker zal de vraag worden gesteld of een CT scan al dan niet noodzakelijk is. Redberg roept de patiënten op om mondiger te worden en om aan hun dokter te vragen of de scan wel degelijk noodzakelijk is.

Syndicatie