Nieuwe manier voor kankerbestrijding maakt gebruik van menselijk afweersysteem

Nieuwe manier voor kankerbestrijding maakt gebruik van menselijk afweersysteem

Experimenteel geneesmiddel voor bestrijding van huidkanker opent perspectieven

Al tientallen jaren wordt er gedroomd van een bestrijding van kanker door gebruik te maken van het menselijk afweersysteem. Wetenschappers hebben al massa's proeven in die richting uitgevoerd, echter tot dusver zonder resultaten. Dat menselijk afweersysteem is één van de sterkste wapens voor de bestrijding van ziekten, op voorwaarde dat het op de juiste manier kan worden ingezet.

Een experimenteel geneesmiddel voor debestrijding van huidkanker opent nieuwe perspectieven. Het middel wordt ontwikkeld door farmaceutisch bedrijf Bristol-Myers Squibb en schakelt het afweersystem in voor het aanvallen van tumoren. Dit medicijn verlengt de levensduur van patiënten met terminale vormen van longkanker, leukemie, hersentumoren, melanoom enzovoort. Het bericht over de progressie gemaakt met het geneesmiddel maakt gebruik verscheen in Bloomberg Businessweek, het bedrijf stelde het medicijn voor op de American Society of Clinical Oncology meeting.

Bristol-Myers Squibb heeft het medicijn in eerste instantie ontwikkeld voor de bestrijding van melanoom, een vorm van huidkanker. Melanoom kan binnen een termijn van enkele maanden dodelijk zijn, elk jaar sterven tienduizenden mensen aan deze aandoening. Het nieuwe medicijn van Bristol-Myers Squibb, ipilimumab genaamd, verlengt het leven van patiënten met melanoom wanneer de kanker zijn dodelijke fase heeft bereikt.

Tot dusver werden met het nieuwe medicijn drie kleinere testen uitgevoerd die alle drie een positief resultaat te zien gaven. Wanneer die positieve uitslagen worden bevestigd, kan het nieuwe medicijn snel naar de markt komen. Dat zou ten vroegste volgend jaar kunnen worden, waarbij het vanaf 2012 door de geneesheren voorgeschreven zou kunnen worden.

Een woordvoerder van Bristol-Myers Squibb bevestigde dat honderden patiënten nog steeds in leven zijn na een behandeling met het nieuwe geneesmiddel. Dat is zeer ongewoon in een vergevorderde fase van melanoom. Bij vroegere proefnemingen hield ipilimumab meer dan een derde van de patiënten minstens 18 maanden in leven, dat is een jaar langer dan bij bestaande behandelingen bij melanoom. Het geneesmiddel testte 676 patiënten gedurende een periode van vijf jaar.

Volgens de World Health Organization worden jaarlijks 130.000 mensen door melanoom getroffen. Steven O'Day, die het medicijn voor Bristol-Myers aan de Angeles Clinic and Research Institute in Santa Monica, California, testte, is van mening dat de levensduur van kankerpatiënten met zes tot acht maanden kan verlengen. Ipilimumab kan goed zijn voor totale verkopen van meer dan 1 miljard dollar.

Syndicatie