Antioxidanten in witte thee kunnen groei van kankercellen afremmen

Antioxidanten in witte thee kunnen groei van kankercellen afremmen 

Is witte thee een sterke kankerbestrijder?

In de medische wereld is algemeen bekend dat thee één van de gezondste dranken is, veel gezonder dan algemeen wordt aangenomen. Meestal wordt dan groene thee bedoeld, maar ook de effecten van witte thee mogen niet onderschat worden. Is witte thee een sterke kankerbestrijder?, zoals uit sommige wetenschappelijke studies zou blijken. Antioxidanten in witte thee kunnen groei van kankercellen afremmen. 

Eén kop witte thee per dag volstaat volgens de onderzoekers van de Louisiana State University en de University of North Carolina om de risico’s op darmkanker met de helft te reduceren. Dat lijkt een hoog percentage dat door verder wetenschappelijk onderzoek nog bevestigd zal moeten worden. Blijkt dat de antioxidanten die in thee aanwezig zijn de kankercellen beletten te groeien. Witte thee zou zelfs nog effectiever zijn dan groene thee wat betreft het afblokken van de groei van poliepen.

Eén van de meest gevreesde kankers is inderdaad nog steeds darmkanker. Statistieken wijzen uit dat de kansen dat iemand in de loop van zijn leven darmkanker krijgt relatief groot is. Naargelang van de bron zou er sprake zijn van 3 tot 7% van de bevolking die met darmkanker wordt geconfronteerd. Wie in zijn familie mensen kent die darmkanker hebben gehad, heeft op zijn of haar beurt meer kans om zelf darmkanker te ontwikkelen.

Bij darmkanker draait het om poliepen die zich de darmen vormen. In veel gevallen zijn die poliepen goedaardig, maar goedaardige poliepen kunnen zich tot kwaadaardige poliepen ontwikkelen. Zeker wie in de risicogroep zit, laat zich dus beter regelmatig testen op darmkanker. Een symptoom van darmkanker kan het opduiken van bloed in de stoelgang zijn, waakzaamheid blijft dus geboden.

Syndicatie