Eenvoudig apparaat zou kanker op een snelle manier kunnen opsporen

Eenvoudig apparaat zou kanker op een snelle manier kunnen opsporen

Snellere aanpak van kanker kan mogelijk worden wanneer Amerikaans toestelletje effectief zijn degelijkheid bewijst

Een eenvoudig apparaat zou kanker op een snelle manier kunnen opsporen, bijvoorbeeld zelfs aan het bed van de patiënt. Het toestel, dat gezamenlijk wordt ontwikkeld door de Harvard University en door het Massachusetts Institute of Technology, kan het voorkomen van kanker detecteren op basis van kleine stukjes weefsel. Het apparaat kan in de hand worden vastgehouden en dus is zeker niet overdreven groot. Denk aan het formaat van een draagbare telefoon, niet meer.

De gevolgen van deze ontdekking mogen niet onderschat worden. Een snellere aanpak van kanker kan mogelijk worden wanneer Amerikaans toestelletje effectief zijn degelijkheid bewijst. De werking van het toestel werd omschreven in het toonaangevend vakblad Science Translational Medicine. Daarbij werd verwezen naar de successen die op basis van het toestel geboekt werden.

Cesar Castro, medewerker aan de studie en dokter aan het Massachusetts General Hospital in Boston (dat patenthouder is van de technologie), legt uit dat het apparaat gebruikt maakt van antilichamen en van magnetische deeltjes om de aanwezigheid van kankercellen in het lichaam op te sporen. Het weefsel dat nodig is voor het onderzoek kan met een naald uit het lichaam gehaald worden, zodat grote ingrepen niet noodzakelijk zijn.

Syndicatie