Keuze behandeling bij prostaatkanker afhankelijk van verschillende factoren

Keuze behandeling bij prostaatkanker afhankelijk van verschillende factoren

Hou er rekening mee dat neveneffecten levensstijl kunnen beïnvloeden

De keuze van de behandeling bij prostaatkanker is afhankelijk van verschillende factoren. Op basis van de combinatie van omstandigheden zal een therapie uitgewerkt worden. Die therapie kan met of zonder neveneffecten gepaard gaan. Hou er rekening mee dat die neveneffecten de levensstijl van de patiënt met prostaatkanker kunnen beïnvloeden.

De drie belangrijkste opties voor prostaatkanker in een vroeg stadium zijn opereren, bestraling (eventueel brachytherapie) of de patiënt op ‘watch' zetten. In laatstgenoemd geval wordt nog even de kat uit de boom gekeken. Uiteraard is er ook nog hormonentherapie en chemotherapie. Hormonen wordt meestal voorbehouden voor oudere mannen die de ziekte in een gevorderd stadium hebben. Chemotherapie speelt meestal slechts een ondergeschikte rol bij de behandeling van prostaatkanker. Deze vorm van behandeling is voorbehouden aan mannen met een vergevorderde vorm van kanker bij wie hormonentherapie geen effect heeft.

In geval van de meest voorkomende therapievormen opereren, bestraling (eventueel brachytherapie) of de patiënt op ‘watch' zetten, hangt de uiteindelijke keuze af van een viertal factoren. Op de eerste plaats zijn leeftijd en levensverwachting belangrijk, maar daarnaast spelen ook andere gezondheidsproblemen (zoals hart- en vaatziekten) een rol. Met de persoonlijke voorkeur wordt ook rekening gehouden, uiteraard in samenspraak met de dokters. Die persoonlijke voorkeur zal ook spelen met de beslissing of er al dan niet nog wordt gewacht met de behandeling. Tenslotte zal ook rekening worden gehouden met eventuele neveneffecten.

Hou rekening met een aantal neveneffecten, die het gevolg zijn van een behandeling tegen prostaatkanker. Veel voorkomende neveneffecten zijn onder andere erectiestoornissen, plasproblemen (incontinentie of lekken van urine). Er kunnen nog een aantal andere neveneffecten opduiken, afhankelijk van geval tot geval.

Bezorgdheid omtrent de ernst van de neveneffecten kan een rol spelen bij de keuze voor de uiteindelijke behandeling tegen prostaatkanker. Bij veel mannen blijkt het feit van de sexuele problemen - meer bepaald wat erecties betreft - een remmend effect uit te oefenen. Ook de gevolgen van een operatie bij prostaatkanker - het wegvallen van de volledige prostaat - kan ernstige gevolge hebben.

Syndicatie